Alman otomotiv devlerinden Volkswagen Grubu, emisyon skandalından belini doğrultamıyor. Grup yöneticileri her seferinde sona erdiğini düşünse de, yeni bir kriz ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta Alman Bild dergisinin Pazar ekinde, VW Grubu'na bağlı Audi'nin de emisyon değerlerinde hile yapıldığı iddia edilmişti. Söz konusu iddiaya göre, Audi'nin otomatik şanzımanlı araçları emisyon testine girdiğinde, olması gerektiğinden çok daha düşük bir sonuç çıkarıyordu.

Söz konusu iddianın ardından inceleme başlatılmadan Volkswagen skandalı kabul etti. Gruptan yapılan açıklamada, otomatik şanzımanlı Audi'lerde bulunan bir yazılımın, test esnasında bir şekilde karbondioksit ve nitrik oksit emisyon değerlerini düşük gösterdiği itiraf edildi.

Bu itiraf, VW'nin söz konusu iddiadan ötürü takip altında olduğunu ve işlerin de kötüye gittiğini gösteriyor. Aksi halde şirket yetkilileri durduk yere skandalı itiraf etmek istemezdi. Bild, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Audi'lerdeki emisyon hilesinden dolayı inceleme başlattığını ve VW mühendisleriyle bir görüşme yapacaklarını iddia etti.

Diğer taraftan Audi'de yaşanan bu olayın, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan emisyon skandalıyla bağlantısı olmadığı ifade ediliyor.

VW Grubu'nun geçtiğimiz yıl yaşanan skandaldan dolayı sadece ABD'de ödeyeceği tazminatın yaklaşık 15 milyar dolar olacağı açıklanmıştı.

YENİ ŞAFAK