Afrika kıtasının güneydoğusundaki Zimbabve'de ordu, ülkenin kontrolüne geçici olarak el koyduğunu ilan etti.

Tümgeneral Sibusiso Moyo, bugün devlet televizyon kanalından yaptığı açıklamada bunun bir askeri darbe olmadığını savundu. Moyo, amacın "giderek kötüleşen siyasi, sosyal ve ekonomik krizi aşmak ve Devlet Başkanı Mugabe'nin çevresindeki suçluların yakalanması" olduğunu söyledi.

Ülkenin 93 yaşındaki Devlet Başkanı Mugabe’nin güvende olduğunu belirten Moyo, "Görevimiz tamamlanır tamamlanmaz hayatın normale dönmesini bekliyoruz" dedi. Ordu adına açıklama yapan Moyo, tüm güvenlik güçlerinden askerle işbirliği yapmasını talep etti.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak kabul edilen 15 milyonluk nüfusa sahip Zimbabve’de kriz, Ordu Komutanı General Constantino Chiwenga’nın pazartesi günü Mugabe hükümetini kamuoyu önünce tehdit etmesi ile tırmanmaya başladı.

Chiwenga, ülkedeki kriz nedeni ile ordunun "müdehaleye" hazır olduğunu söyledi. Bunun üzerine iktidardaki Zanu-PF partisi salı akşamı yaptığı açıklamada Chiwenga’nın açıklamalarının anayasal düzene karşı şiddete dayalı bir ayaklanmaya tahrik ve vatan hainliği ile eşdeğer olduğu belirtildi.