İçindeki vitaminler ve antioksidan özelliğiyle pek çok
hastalığın iyileştirilmesini destekliyor, vücuda enerji veriyor,
kilo vermeye yardımcı oluyor, cilt sağlığına ve kas gelişimine
katkıları bulunuyor. Ayrıca antioksidan özelliği ile meme kanseri
başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı vücudu
koruyor.
Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu’da bolca bulunan bu minik
lezzet küpü öyle faydalı ki, Çin’de “ölümsüzlük meyvesi” ya da
“Tanrı’nın bir hediyesi” gibi sıfatlarla anılıyor.
İlkbaharda sapsarı çiçekler açıp etrafa misler gibi kokular saçan
hünnap ağacının meyveleri sonbahara doğru olgunlaşıyor. Eylül
başından Ekim sonuna kadar tezgahlarda ve marketlerde bolca
bulunuyor. Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü
itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor. Üzerinde kahverengi
tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Türkiye’de halk
arasında “innabi”, “ünnap” ya da “çiğde” isimlerini de alıyor. Çiğ,
reçel olarak ya da tatlı ile yenebiliyor.
Faydaları say say bitmiyor
*Düşük kalorili oluşu ve enerji vermesi nedeniyle, kilo verme
konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir
destek veriyor.
*İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini
güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.
*Niyasin olarak da bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımının
düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
*Yine B3 vitamininin etkisiyle, sinir sistemi fonksiyonlarının da
sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunuyor.
*Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer
rahatsızlıklarının iyileşme sürecine olumlu etkilerde
bulunuyor.
*Antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme
konusunda da önemli katkılar sağlıyor.
*Kabızlık gibi durumlardan kolayca kurtulmayı sağlıyor, sindirim ve
boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor. Tabii çok
tüketmemek kaydıyla…
*İçindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişiminde
önemli bir rol üstleniyor.
*Hünnabın içinde potasyum da bol miktarda bulunduğundan kalp ve
damar sağlığını destekleyici etkiler gösteriyor.
Résultat de recherche d'images pour "jujube"
Hünnap kanser türlerine karşı etkili
Yapılan araştırmalara göre hünnap antioksidan etkisi sayesinde, meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı vücudu koruyor ve kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasına engel oluyor. Antioksidanlar, vücuda giren serbest radikallerle reaksiyona girip vücuda zarar vermelerini önlüyor.
Résultat de recherche d'images pour "jujube"Hamilelik veya emzirme dönemlerindeki kadınların ve ağır hastalıklarla mücadele edenlerin, hünnap ya da günlük rutinleri dışındaki farklı bir yiyeceği tüketmeden önce doktorlarına danışması öneriliyor.