Bilgi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi
Birsen Demirel, öğrencilerin okula gitmeden mutlaka kahvaltı
yapmaları gerektiğini belirtti. Demirel, çocuğun okula başlaması
ile birlikte ev içinde geçirdiği zaman ve uyku düzenindeki
değişikliklere paralel olarak hayatının da farklılaştığının altını
çizerek, “Sabah daha erken kalkması, okula yetişebilmek için acele
etmesi gibi nedenlerle beslenme düzeninde değişiklikler meydana
gelebiliyor” dedi. Okul hayatıyla birlikte çocukların beslenme
alışkanlıklarında meydana gelen en önemli değişikliğin kahvaltı
yapmamak olduğunu ifade eden Demirel, “Birçok çalışma, kahvaltı
yapan çocuğun okul dönemindeki başarısının daha fazla olduğunu
gösteriyor. Okula ilk kez gidecek çocuklar erken uyumalı ve sabah
mutlaka kahvaltılarını yaparak okula gitmelidir. Çocuğu kahvaltıya
özendirecek renkli bir kahvaltı masası veya tabağı hazırlanarak
ilgi artırılmalıdır. Çocuklar izleyerek ve görerek öğrenirler.
Ailece kahvaltı masasına oturulması çocuğa kahvaltı alışkanlığı
kazandırılması açısından önemli” diye konuştu. Demirel, kahvaltıya
yeteri kadar zaman ayrılamadığında, süt gibi proteinden besleyici
bir ara öğün hazırlanması gerektiğini belirtti.
“KAHVALTI, 4 TEMEL BESİN GRUBUNU
İÇERMELİ”
Çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırmanın önemine dikkat çeken
Demirel, “Kahvaltının, sağlıklı beslenmede önemli yeri olan temel
dört besin grubunu içermesine dikkat edilmelidir. Haşlanmış yumurta
veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek,
mevsimine uygun taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyundan
oluşan bir kahvaltı ya da süt, yulaf gevreği, kuru meyvelerden
oluşan bir kahvaltı hazırlanabilir” açıklamasında bulundu. Demirel,
çocuklar için uygun yiyecekleri şu şekilde
sıraladı:
“Çocuğun bir günlük kahvaltı menüsüne örnek: 1 bardak taze
sıkılmış meyve suyu veya süt, 1 haşlanmış yumurta, peynir, 4-5 adet
zeytin, domates - salatalık, 2 dilim tam buğday unu
ekmek.”
“VELİ - ÖĞRETMEN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE
OLMALI”
Çocuğun sabah ve öğle yemeğini okulda tüketmesi halinde, okul
menüsünün mutlaka dikkatlice incelenmesi ve akşam yemeğinin ona
göre planlanması gerektiğini söyleyen Demirel, 1 gün içinde tüm
besin gruplarının dengeli bir şekilde verilmesi ve besin
çeşitliliğinin sağlanmasının bu sayede mümkün olabileceğinin altını
çizdi.
“Aileler okul kantinlerinde sağlıklı besinlerin
bulundurulması için okul yönetimi ve öğretmen ile işbirliği içinde
olmalıdır. Açıkta satılan, temiz ve güvenilir olmayan yiyeceklerin
satın alınmaması konusunda çocuklar eğitilmelidir” diyen Demirel,
çocukların küçük yaşlarda kazandıkları doğru beslenme
alışkanlıklarının, yetişkinlik döneminde sağlıklarını devam
ettirmeleri açısından önemli olduğunu vurguladı.