Türkiye’nin sınır güvenliği sağlamak adına başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki iyileştirme çabaları hızla devam ediyor. Cerablus ve Azez’de hastane kuran Türkiye, El Bab’da kuracağı 200 yataklı hastanenin inşaatına devam ediyor. Bölgenin en büyüğü olacak El Bab Hastanesi inşaatının yüzde 50 si tamamlandı. Hastanenin 2018 Mart ayına kadar hizmete açılması hedefleniyor.

Doktorlar Suriyeli

Sağlık Bakanlığı’na bu hastanelerde görev yapmak için geçtiğimiz Ağustos’a kadar Türkiye’ye sığınan 600’ü uzman yaklaşık 1.200 Suriyeli doktor başvurdu. Edinilen bilgiye göre bu doktorların 700’ü bölgede kurulan yerleşik hastaneler, sahra hastaneleri ve sağlık merkezlerinde görevlendirildi. Hastanelerde görev yapan doktor ve hemşirelerin büyük çoğunluğu Suriyeli personelden oluşuyor. Sağlık personelinin maaşlarını da Türkiye ödüyor.

300 yataklı 3 hastane

El Bab Hastanesi tamamlandığında Türkiye bölgede toplam 300 yataklı 3 hastane ile Suriyeli vatandaşlara sağlık hizmeti vermiş olacak. Hastanelerin tam faaliyete geçmesiyle sadece burada tedavi edilemeyen ağır hastalar Sağlık Bakanlığı’nın gözetiminde tedavi için Türkiye’ye gelecek. Böylelikle sınır kentlerindeki mültecilere yönelik sağlık hizmeti yükü ve sınırlardan geçişin azaltılması hedefleniyor.

152 BİN

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, geçen hafta Suriye’de kurulan hastanelerde 152 bin 230 Suriyeliye sağlık hizmeti verildiğini açıkladı.