İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin olumsuz bir tavır almasının en önemli sebebi olan, Türkiye'nin iadesini talep ettiği teröristlerin teslim edilmemesi meselesi İskandinavya'da tekrar gündeme geldi. Norveç Göçmenler Ofisi Sığınmacı Bölüm Şefi Line Zahl Kvakland, Klassekampen gazetesine yaptığı açıklamada, İsveç'in Türkiye'ye teslim etmeye hazırlandığı terör örgütü üyelerine ilişkin, Norveç'e sığınma başvurusu yaptıkları taktirde, başvurularının kabul edilip olağan şekilde inceleneceğini açıkladı.

'ÇOK ZOR, TÜRKİYE KABUL ETMEZ'

Norveç'e sığınma başvurusu iddiasına ilişkin, Uluslararası Hukuk ve Mülteci Uzmanı Profesör Terje Einarsen ise bunun zor bir uygulama olduğunu ve Türkiye'nin bu duruma şiddetle karşı çıkacağını aktardı.

İsveç'in NATO üyeliği ön koşulu için Türkiye ile yaptığı anlaşmayı hatırlatan Einarsen, bu anlaşmanın bütün NATO ülkelerini kapsadığını vurguladı.

Öte yandan, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç ile Türkiye arasında, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik üçlü muhtıra imzalanmıştı.