"Türkiye, çarpıcı kazanımlarıyla Libya'da belirleyici güç oldu". Dikkat çeken bu sözler, Amerikan New York Times gazetesinin, Libya konulu haberinden.

NYT: TRABLUS'TAKİ HAVA ÜSSÜ TÜRKİYE SAYESİNDE ALINDI

Haberde, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti savaşçılarının, Türk ateş gücü sayesinde Başkent Trablus'ta büyük bir hava üssü ele geçirdiğinin altı çizildi. "Zaferler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ocak'ta asker ve silahlı insansız hava araçları göndermesine kadar, zayıf ve Hafter güçleri tarafından etrafı sarılmış görünen Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümetinin kaderini çarpıcı bir şekilde değiştirdi" ifadelerine yer verildi.

"ARTIK TÜRKİYE'NİN LİBYASI OLDU"

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin bir brifinginin "Artık Türkiye'nin Libyası oldu" başlığını taşıdığı belirtilen haberde, Hafter'in bir yıldan uzun bir süre önce Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlattığı ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu destekçilerini Libya'nın geleceğini tayin etme konumuna taşıdığı vurgulandı.

"TAM BİR VEKALET SAVAŞI"

New York Times gazetesi, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams'ın Güvenlik Konseyi'ni dış güçlerin sağladığı silahlar, savaş uçakları ve paralı askerlerle artan çatışmaların Libya'daki çatışmaları tam bir vekalet savaşına dönüştürdüğü uyarısını yaptığını açıkladı.

"HAFTER'İN ADIMINI DESTEKÇİLERİ BELİRLEYECEK"

New York Times'a göre Hafter'in bir sonraki adımı Moskova, Kahire ve Abu Dabi'deki destekçileri tarafından belirlenecek.

"RUSYA SURİYE'DEN SAVAŞ UÇAĞI YOLLADI"

Haberde, Bloomberg'e açıklama yapan Trablus Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa'nın iki yeni Rus savaş uçağının Hafter'e destek vermek için Suriye'den Libya'ya gönderildiğini söylediği aktarıldı. Ayrıca Türkiye ve Rusya'nın Ocak ayında düzenlediği Uluslararası Libya Konferansı'na değinilen haberde, Hafter'in en büyük müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'nin Doğu Libya'ya askeri malzeme yollamak için gizli bir hava köprüsü kurduğu ifade edildi.

Amerikan New York Times, Türkiye'nin Libya'daki başarılarının "Erdoğan'ın ezeli rakibi" olarak tanımladığı Mısır lideri El Sisi'yi ve Kahire'yi kaygılandırdığını öne sürdü. Mısır'da, Ankara'nın Libya'daki hakimiyetini daimi bir askeri varlığa çevirme ihtimalinden kaygılanıldığı iddia edildi.

CNN Türk