Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçisi, 18 Ekim'de ortak bir açıklama yayınlayarak, tutukluluğunun dördüncü yılında olan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istemişti.

Hükümet ve AK Parti'den yükselen eleştirilerin ardından büyükelçiler, ertesi gün Dışişleri Bakanlığına çağrılarak uyarılmış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 21 Ekim'de, 'Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz' demişti.

Erdoğan dün de söz konusu 10 büyükelçi hakkında Türkiye'nin uluslararası diplomatik anlaşma ve kurallara göre persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilme prosedürünün başlatılabileceği mesajını şu sözlerle verdi:

"Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar. On tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, -bunu nasıl bıraktırırız- gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş, Kavala'yı bırakın... Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun?"

NEW YORK TIMES 'İTİCİ GÜÇ BIDEN' DEDİ

Diken'de yer alan habere göre; New York Times'da Carlotta Gall imzalı haberde, son yıllarda Batı'yla, özellikle de ABD'ye sık sık ters düşen, ancak kötü giden ekonomiyi kurtarmak amacıyla Batı'ya yönelik ılımlı bir tutum takınan Erdoğan'ın son çıkışı Batı'yla 'buz gibi soğuk' ilişkiler dönemine dönüşün işareti olarak yorumlandı.

Haberde 'Kavala çağrısı'nın arkasındaki itici güç olarak Joe Biden başkanlığındaki ABD yönetimi gösterildi. Çağrı, 'başkanın insan hakları ihlallerinden sorumlu ülkeleri açıkça işaret etme yönündeki yaklaşımının bir yansıması' değerlendirildi.

BIDEN'LA BERABER ABD İLİŞKİLERİ

Biden, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini eleştirip kararını geri almaya çağırmış, dahası 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan ilk ABD başkanı olarak tarihe geçmişti. ABD lideri, Erdoğan'la, göreve geldikten yaklaşık üç ay sonra görüşmüştü.

Son olarak, Erdoğan Biden'la görüşemediği geçen ayki ABD ziyaretinden dönerken şunları kaydetmişti: 'Ben, oğul Bush'la iyi çalıştım, sayın Obama'yla iyi çalıştım, sayın Trump'la iyi çalıştım ama sayın Biden'la iyi başladık diyemem. Biden, terör örgütlerine silah, mühimmat, araç gereç taşımaya başladı. Biz bunu elimizi kolumuzu sallaya sallaya seyredecek değiliz.'