Amazon'un kurucusu Jeff Bezos beraberindeki 3 kişi, Blue Origin şirketinin geliştirdiği New Shepard aracı ile Teksas'ın batısından uzaya fırlatıldı. Bezos'a eşlik eden kişilerden biri de 82 yaşındaki ABD'li kadın pilot Wally Funk oldu.

FUNK TARİHE GEÇTİ

DW'nin haberine göre, Funk 1960'ta astronot olabilmek için yapılan bütün testleri başarıyla geçmesine rağmen NASA tarafından kabul edilmedi. Ancak Funk yılmadı ve 82 yaşında Bezos'un onur davetlisi olarak uzaya gitti. Funk, böylece uzaya giden en yaşlı kişi olarak da tarihe geçti.

BİRÇOK İLKİ BAŞARDI

Wally Funk, Merkür 13 adıyla da bilinen ve 1960'larda kadın pilotları astronotluk için test eden 'Woman in Space Programı'nın da en genç mezunu olmuştu.

Funk, Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu'nunda da (NTSB) ilk kadın müfettişi olarak görev yapmıştı.

NE OLMUŞTU?

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, şirketi Blue Origin'in geliştirdiği uzay aracı ile bugün uzaya bir seyahat gerçekleştirmişti.

Bezos'ın şirketi Blue Origin'in geliştirdiği New Shepard uzay aracı, TSi 16.10'da ABD'nin Teksas eyaletinden fırlatılmıştı.

Bezos ve beraberindeki 3 kişiyi taşıyan uzay aracı, yaklaşık 107 kilometre yüksekliğe çıkmıştı.

Mürettebatının tamamı sivillerden oluşan ve tarihte 'pilotsuz yapılan ilk uçuş olma' özelliğini taşıyan uçuş, yaklaşık 10 dakika sürmüştü.

Uçuşta Bezos'a kardeşi Mark Bezos, Amerikalı kadın havacı 82 yaşındaki Wally Funk ve Somerset Capitals Partner Şirketi'nin CEO'sunun fizik öğrencisi oğlu 18 yaşındaki Olivier Deamon da eşlik etmişti.

Oliver Deamen, uzaya giden en genç, Funk ise en yaşlı kişi olmuştu.