Birbiri ardına monarşik sembolleri kullanmakla eleştirilen Macron’un, hükümet Meclis’ten güvenoyu almadan, 3 Temmuz’da Versailles Sarayı’nda Meclis ve Senato’nun bir araya geldiği Kongre’yi toplayacağını açıklaması tüm muhalefet partilerinin eleştiri oklarına hedef oldu.

Fransız geleneklerine göre Başbakan’ın Meclis’e programını sunup güvenoyu istemesi gerekirken, Macron, Başbakan Edouard Phillippe Meclis’te konuşmadan bir gün önce Versailles Sarayı’nda Kongre’yi toplayacağını açıkladı.

Maliyeti 500 bin euro

Macron’un 577 milletvekili ve 348 senatörü getirme isteğinin Fransız devletine maaliyeti 500 bin Euro. Ana muhalefet sağ parti Cumhuriyetçiler, Macron’un “500 bin Euro’ya mal olacak bir şov yapmanın kimseye bir fayda getirmeyeceğini, Kongre’yi toplamayı gerektirecek “hassas ya da acil bir gündem olmadığını” dile getirdiler. Cumhuriyetçiler’in bir bölümü toplantıyı boykot ederken, bir bölümü ise “demokrasi ve cumhurbaşkanlığı kurumuna saygı” gerekçesiyle, eleştirseler de katılacaklarını açıkladı.

‘Monarşik demokrasi’

Milletvekilleri, Macron’u “Hiper-cumhurbaşkanı”, “cumhuriyetçi monarşi sistemi”, “otokratik sapma”, “Jüpiter (tanrılaşan) Cumhurbaşkanı” sözleriyle eleştiri yağmuruna tuttu.

Radikal Sol Grup “Baş Kaldıran Fransa” (LFI) lideri Jean Luc Melenchon, Versailles’daki toplantıya gitmeyerek Macron’u protesto edeceklerini duyurdu. Melenchon, “Bu demokrasi sınırlarını aşarak, firavun boyutunda, monarşik cumhurbaşkanlığına bir adım daha ilerlemektir. Çok az sonuç alınacak bir gevezelik için çok yüksek masrafların yapılacağı bir toplantıdır. Versailles’a gitmiyoruz” dedi.

Sağ Grup UDI lideri Jean-Christophe Lagarde da, “Bir cumhurbaşkanının Başbakanı ezerek önce kendisinin Meclis’e konuşması, Başbakanlık makamına saygısızlıktır” diyerek Versailles’a gitmeyeceklerini bildirdi. Bazı Sosyalist Parti milletvekilleri ile Cumhuriyetçiler ve Yeşiller’den milletvekili ve senatörler de bireysel olarak Versailles’a gitmeyeceklerini kaydetti.

Cumhuriyetçi milletvekili Guillaume Larrivé, “Hiçbir sorumluluğu olmadan konuşacak yeni prensi alkışlayacak kraliyet rejiminde yaşamıyoruz” derken, yine cumhuriyetçilerden Eric Ciotti, “Demokrasilerde tek bir adam bu kadar çok gücü elinde tutmaz” ifadelerini kullandı.

Aşırı sağ Front National Genel Sekreteri Nicolas Bay de, “Sayın Macron ve ekibi giderek daha ukala oluyor” diyerek halktan uzaklaştığı yorumunu yaptı.

Fransa’da daha önce 2009 yılında Nicolas Sarkozy, 2015 yılında da Paris saldırılarının ardından François Hollande Kongre’yi toplamıştı.

'Birbirimizi tamamlıyoruz'

Eleştirilere yanıt veren Macron ve Başbakan Philippe ise “Birbirimizi tamamlayan konuşmalar yapacağız” demekle yetindi. Başbakan Philippe, Cumhurbaşkanı Macron ile aralarında bir yetki karmaşası omadığını da söyledi.