Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ortadoğu, Güney Afrika ve Türkiye’deki finans dışı şirketler için 2017 görünümünün negatif olduğunu belirterek, yatırım yapılabilir notla değerlendirilen bazı Türk şirketlerinin ekonomik yavaşlamaya direnç göstermesinin beklendiğini açıkladı.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada düşük ekonomik büyüme, zayıf tüketici ve iş dünyası güveni ile kurdaki oynaklık nedeniyle Ortadoğulu, Türk ve Güney Afrikalı finans sektörü dışındaki şirketlerin 2017 görünümünün negatif olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Öte yandan Türkiye’deki gibi yatırım yapılabilir notla değerlendirilen bazı şirketler dirençli kalmaya devam edecek.” ifadesine yer verildi.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) içerisinde yer alan ülkelerde, özellikle petrol ve doğalgaz alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin, düşük petrol fiyatlarından etkilendiği, bu durumun da şirketlerin büyüme görünümlerini sınırlandığı kaydedilen açıklamada Güney Afrika’nın 2017 yılında yüzde 1,1 büyümesinin beklendiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca bu ülkedeki finans dışı şirketlerin önümüzdeki dönemde düşük büyüme ortamından, politik belirsizlikten, düşük yatırım seviyesinden ve zayıf tüketici güveninden olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve analisti Rehan Akbar, “Türk, Ortadoğulu ve Güney Afrikalı şirketler için 2017 yılına dair negatif görünüm, zayıf tüketici, yatırımcı güveni, devam eden kurdaki oynaklık ve çeşitli jeopolitik risklerden kaynaklanıyor. Buna rağmen, Türkiye’de yatırım yapılabilir notla değerlendirilen şirketler dahil olmak üzere bazı şirketler, pazardaki lider pozisyonları, güçlü bilançoları, sağlıklı likiditeleri ve yönetilebilir döviz pozisyonları ile göreceli olarak ekonomik yavaşlamaya direnç göstermeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.