A Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri H Grubu ilk maçında Arnavutluk'u deplasmanda 2-0 mağlup etti. Millilerin gollerini 21. dakikada Burak Yılmaz ve 55. dakikada Hakan Çalhanoğlu attığı.

Mircea Lucescu’nun yerine teknik direktörlük görevine getirilen ve 15 yıl aradan sonra Arnavutluk maçı ile milli takıma geri dönen Şenol Güneş, takımın başındaki ilk maçında üç puana ulaştı.

Arnavutluk’un İşkodra kentinde oynanan karşılaşmada Şenol Güneş’in sahaya sürdüğü kadroda kalede beklendiği gibi Mert Günok oynarken, tecrübeli teknik adamın sağ bek tercihi Gökhan Gönül, stoper tercihleri Kaan Ayhan ve Merih Demiral, sol bek ise Hasan Ali Kaldırım oldu. Orta sahaya Emre Belözoğlu - Mahmut Tekdemir - Okay Yokuşlu üçlüsünü yazan Şenol Güneş, hücum hattını ise Cenk Tosun - Hakan Çalhanoğlu ve Burak Yılmaz'dan oluşturdu.

Türkiye, tutuk başladığı karşılaşmanın 21. Dakikasında öne geçti. Mahmut Tekdemir’in baskıyla kazandığı topla son olarak ceza sahasında buluşan Burak Yılmaz, etkili son vuruşu ile A Milli Takım’ı deplasmanda 1-0 öne geçirdi.

İlk yarı bu skorla tamamlanırken, ikinci yarıya Şenol Güneş Gökhan Gönül – Zeki Çelik değişikliği ile başladı.

55. dakikada orta sahada topla buluşan Hakan Çalhanoğlu, ceza sahasına doğru yaklaşıp rakiplerini ekarte etti. Milan’da forma giyen oyuncumuzun ceza sahsaı dışından şutu rakibine de çarparak ağlarla buluştu ve fark ikiye çıktı.

85. dakikada Burak Yılmaz, rakip ağları bir kez daha sarssa da pozisyonda ofsayt olduğu gerekçesi ile gol iptal edildi.

Karşılaşmada başka gol olmadı ve Türkiye, Euro 2020 yolunda H Grubu’ndaki ilk maçında Arnavutluk’u deplasmanda 3-0 mağlup etti ve 3 puan almayı başardı.

Grubun diğer karşılaşmalarında İzlanda Andorra’yı deplasmanda 2-0 yenerken, Fransa da Moldova deplasmanında 3 puanı 4-1’lik skorla aldı. Böylelikle ilk maçlar sonunda H Grubu’nda Türkiye, Fransa ve İzlanda 3’er puana ulaştı.

Grubun bir sonraki maçında Türkiye, 25 Mart Pazartesi günü saat 20.00’de Moldova’yı Yeni Eskişehir Stadyumu’nda ağırlayacak.

ARNAVUTLUK 0 – 2 TÜRKİYE

90 Dakika: Maçta son düdük çaldı ve A Milli Takımımız elemelere 3 puanla başladı.

90 Dakika: Maçın sonuna 6 dakika ilave edildi

88 Dakika: Husaj'ın ceza yayı solundan şutunda Mert kalesinde başarılı

86. Dakika: Savunma arkasına kaçan Burak Yılmaz ile golü bulduk ancak ofsayt bayrağı havada

86. Dakika: Orta alanda Mahmut'a sert bir faul yapan Xhaka sarı kart gördü.

76. Dakika: Mücadelede tempo düşük. Arnavutluk gol pozisyonu bulmak istiyor ama takımımız savunmada sağlam duruyor.

73. Dakika: Ceza alanımızda soldan sıfıra inen Grezda'nın yerden ortasında Kaan araya girdi.

68. Dakika: Husaj'ın sağdan ortasında Kaan arka direğe inen topu kafayla uzaklaştırdı.

64. Dakika: Emre Belözoğlu sakatlanarak kenara geldi, Dorukhan oyunda

59. Dakika: Arnavutluk'ta Balliu kenara geldi, Sadiku oyunda

58. Dakika: İkinci golümüzden sonra Arnavut taraftarlar sahaya yabancı maddeler attı. Hakem bir süre bekleyip ardından maçı başlattı.

55. Dakika: GOOLLL! Sol çaprazdan ceza alanı önüne doğru sokulan Hakan, yay üzerinden çok sert vurdu, savunmaya da çarpan top kaleciyi geçip köşeden ağlara gitti.

49. Dakika: Xhaka'nın ceza alanına ortasında Mert çıktı ve topu yumrukladı. Mert ile çarpışan Okay kısa süreli yerde kaldı ama ayağa kalktı.

48. Dakika:Xhaka'yı arkadan çekip durduran Okay sarı kart gördü.

46. Dakika: İkinci yarı başladı! Milli Takımımızda ilk yarıda aldığı bir darbeyle hafif sakatlanan Gökhan Gönül'ün yerine Zeki Çelik oyuna girdi

İKİNCİ YARI

45. Dakika: Maçın ilk yarısı için son düdük çaldı: Arnavutluk 0-1 Türkiye

45. Dakika: Hakan frikikte ceza alanına kesti, Berisha yumrukladı topu

45. Dakika:Hakan Çalhanoğlu ceza alanına yakın bir noktada yerde kaldı. Ismajli sarı kart gördü.

45. Dakika: İlk yarının sonuna 4 dakika ilave edildi

43. Dakika:Sol kanatta Mahmut ile duvar pası yapan Hakan rakibi tarafından faulle durduruldu. Önemli bir atak olabilirdi

39. Dakika:Hasan Ali'ye sert giren Balliu sarı kart gördü

37. Dakika: Uzuni ceza alanı sağ çaprazından vurdu, top Mert'te kaldı.

34. Dakika: Savunma arkamıza gönderilen topa Uzuni hareketlendi. Kontrol ederken yerde kalıp hakeme baktı ancak Tobias Stieler autu işaret etti.

30. Dakika: Rakibine sert giren Cenk Tosun sarı kart gördü.

29. Dakika: Memushaj'ın sol çaprazdan kullandığı frikikte kaleye giden topu Burak yılmaz kafayla karşıladı.

25. Dakika: Gol sonrası topun hakimiyeti bizde. Mililer pas yapıyor, Arnavutluk topu kovalıyor

21. Dakika: GOOLLL! Mahmut Tekdemir'in presiyle topu alan Burak, Cenk'le duvar pası yapıp ceza alanına girdi. Vuruşunda top ağlara gitti.

19. Dakika: Arnavutluk gole yaklaştı! Savunma arkasına atılan topta Balliu karşı karşıya pozisyonda vurdu, Mert ayaklarıyla önledi golü.

14. Dakika: Arnavutluk maçın 14. dakikasında çok etkili geldi! Balaj savunma arkasına sarktı, Okay arkasından pozisyonu zorlarken vuruşunu yaptı ancak Mert başarılı.

10. Dakika: Hakan'ın ceza alanında Burak'a yüksek pasında Ismajli araya girdi ve topu uzaklaştırdı.

8. Dakika: Balaj savunmamızda Çağlar'ı geçip ceza alanına yöneldi, Gökhan yetişip topu kazandı.

7. Dakika:Merih uzun pasta sol çizgiden Hakan'ı kaçırmak istedi, top çok hızlı. Taç.

3. Dakika: Xhaka'nın ortasında Cenk'in kafayla karşıladığı topu Ismajli kafayla kaleye yollamak istedi, top auta gitti.

1. Dakika: Maçta ilk düdük geldi ve karşılaşmaya Arnavutluk başladı.

MAÇTAN ÖNEMLİ DAKİKALAR...

STAT: Loro Borici Stadı
HAKEM: Tobias Stieler
SAAT: 22.45
YAYIN: TRT 1

TÜRKİYE: Mert, Gökhan Gönül, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Hasan Ali, Okay Yokuşlu, Emre Belözoğlu, Mahmut Tekdemir, Hakan Çalhanoğlu, Cenk Tosun, Burak Yılmaz
YEDEKLER: Sinan, Uğurcan, Zeki, Çağlar, Dorukhan, Yusuf, Emre, Güven, Ozan Kabak, Yunus, Deniz, Emre Kılınç
TEKNİK DİREKTÖR: Şenol Güneş

MİLLİ MAÇTAN NOTLAR

A Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Şampiyonası'na katılma yolunda ilk startını verdi.Yeni teknik direktör Şenol Güneş ile ilk maçına Arnavutluk deplasmanında çıkan Milliler; Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Moldova ve Andorra'nın olduğu H Grubu'ndan çıkarak Avrupa Şampiyonası'na katılmak için çaba gösterecek.

15 yıl sonra yeniden milli takımın başına geçen teknik direktör Şenol Güneş'in Arnavutluk karşısında nasıl bir kadro çıkaracağı en çok merak edilen konuydu. Şenol Güneş, milli takıma çağırdığı isimlerle tecrübeliler ve gençlerin bir arada oynayacağı yeni bir milli takımın temelini Arnavutluk karşısında attı.

Kalede Mert Günok'u, santrforda Burak Yılmaz'ı, orta sahada da Emre Belözoğlu'nu oynatmasına kesin gözüyle bakılan Güneş'in stoper, 6 numara ve kanatlarda kimi oynatacağı oldukça fazla tartışılan bir konu haline gelmişti. Hatta Güneş'in Mahmut Tekdemir - İrfan Can - Emre Belözoğlu ile, Medipol Başakşehir'in pas organizasyonunu yakalamak istediği de tahminler arasındaydı. Ancak Güneş'in bu planını, İrfan Can'ın sakatlanarak kadrodan çıkartılması bir anlamda bozmuş oldu.

Kalede beklendiği gibi Mert Günok'u oynatan tecrübeli teknik adamın sağ bek tercihi Gökhan Gönül, stoper tercihleri ise Kaan Ayhan ve Merih Demiral olurken, sol bekte Hasan Ali Kaldırım görev aldı. Orta sahaya Emre Belözoğlu - Mahmut Tekdemir - Okay Yokuşlu üçlüsünü yazan Şenol Güneş, hücum hattını ise Cenk Tosun - Hakan Çalhanoğlu ve Burak Yılmaz'dan oluşturdu.

15 YIL SONRA A MİLLİ TAKIM'IN BAŞINDA

Letonya ile İnönü Stadı'nda 2-2 berabere kalarak 2004 Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkının kaybedilmesinden sonra milli takım teknik direktörlüğü sona eren Şenol Güneş, 15 yıl aradan sonra Arnavutluk maçı ile milli takıma geri döndü. Şenol Güneş'in A Milli Futbol Takımı ile 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere 4 yıllık sözleşme imzaladığı 28 Şubat tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklanmıştı. Aynı zamanda Beşiktaş'taki teknik adamlığı da devam eden Şenol Güneş, yine TFF'nin 2 maç için kendisini resmi olarak görevlendirmesiyle Arnavutluk maçıyla 15 yıllık aradan sonra milli takıma dönmüş oldu. Tecrübeli teknik adam, Arnavutluk maçından sonra 25 Mart'ta Eskişehir'de oynanacak Moldova maçında da geçici görevine devam edecek ve sezon sonu resmen milli takımın başına geçecek.

HASAN ALİ KALDIRIM'A YOĞUN TEDAVİ

Millilerin dün akşam yaptığı son idmanı grip olduğu için yarıda bırakmak zorunda kalan Hasan Ali Kaldırım, yoğun bir tedavinin ardından bugün iyileşerek kadroya dahil edildi ve Şenol Güneş tarafından 11'e yazıldı. Teknik direktör Şenol Güneş 26 futbolcudan oluşan geniş kadrodan kaleci Muhammed Şengezer ile orta saha oyuncuları Efecan Karaca ve Oğuzhan Özyakup'u ise 23 kişilik maç kadrosuna dahil etmedi.

İKİ ÜLKE FEDERASYONU DOSTLUK YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyeleri Arnavutluk maçı için İşkodra Loro Borici Stadı'ndaki yerlerini aldı. Başkan vekilleri Nihat Özdemir, Servet Yardımcı ve Ali Dürüst karşılaşmayı Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve Arnavutluk Futbol Federasyonu yetkilileri ile birlikte seyretti. Her iki ülkenin federasyon yetkilileri maçtan önce İşkodra şehrinde dostluk yemeği yedi.

TARAFTARLAR MAÇA BİRLİKTE GELDİGün boyu şehirde milli maç havası olmamasına rağmen akşam saatlerinde toplanmaya başlayan taraftarlar stadı doldurarak takımlarını destekledi. İşkodra emniyetinin geniş güvenlik önlemleri aldığı şehirde herhangi bir olaya rastlanmazken, birçok yerde Arnavut ve Türk taraftarlar karşılaşmaya beraber geldi. Ülkede yaşayan ve çevre ülkelerden gelen Türk taraftarların sayısının 1000 civarında olduğu görüldü.

MİLLİLER GECEYİ ARNAVUTLUK'TA GEÇİRECEK

Türkiye ile Arnavutluk arasında 2 saat olan farktan dolayı milliler geceyi Arnavutluk'ta geçirecek. Yarın sabah 11.00'de maçın oynandığı Loro Boriçi Stadı'nda bir idman yapacak olan milliler, öğleden sonra Tiran'dan kalkacak özel uçakla Moldova maçının oynanacağı Eskişehir'e geçecek.