Türkiye, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu 7. maçında Arnavutluk'u 90. dakikada bulduğu golle 1-0 yenerek, grup liderliğini sürdürdü ve EURO 2020'ye katılma yolunda büyük bir adım attı.

Mücadelenin ilk yarısında etkisiz bir oyun sergileyen A Milli Takım soyunma odasına 0-0 eşitlikle gitti. Teknik direktör Şenol Güneş ikinci devreye oyuncu değişikliği yaparak başladı. Kaan Ayhan yerini Çağlar Söyüncü'ye bıraktı. Bu bölümde ilk yarının aksine daha etkili bir oyun sergileyen A Milli Takımımız, Arnavutluk kalesinde golü 90. dakikada gönderdi. Sahneye çıkan Cenk Tosun attığı kritik golle takımımıza 3 puanı getiren isim oldu.

Oynadığı 7 maçta 6 galibiyet, 1 yenilgi yaşayan ve 18 puan toplayan Türkiye, aynı puana sahip Fransa'nın önünde, gruptaki son 3 maç öncesinde zirvedeki yerini korudu.

Grup karşılaşmalarının tamamlanmasına üç maç kala İzlanda ise 12 puan ile Türkiye'nin 6 puan gerisinde kaldı.

Arnavutluk ise 9 puan ile dördüncü sırada yer aldı.

Türkiye, bir sonraki maçını 14 Ekim Pazartesi günü deplasmanda Fransa ile oynayacak.

TÜRKİYE 1 - 0 ARNAVUTLUK

90 . dakika: Hakem maçın son düdüğünü çaldı. Millilerimiz Arnavutluk'u 10 mağlup etti.

90 . dakika: GOOLLL! Cenk Tosun milli takımımızı 1-0 öne geçirdi. Arnavutluk savunmasının arkasına atılan uzun topta kaleci Strakosha ve Ismajli anlaşamadı. Seken topu önünde bulan Cenk Tosun kafayla topu boş kaleye gönderdi ve Millileri öne geçirmeyi başardı.

81. dakika: Serbest vuruştan gelen ortada Burak Yılmaz'ın kafa vuruşu üstten dışarı çıktı

78. dakika: Milli Takım'da Ozan Tufan çıktı yerine Yusuf Yazıcı girdi.

73. dakika: Sağ taraftan topla buluşan Zeki Çelik rakiplerinden çok şık hareketlerle sıyrılarak ceza sahasına girdi. Fakat kale sahasına gönderdiği topa kimse dokunamazdı.

70. dakika:Sol kanattan gelen ortada Cenk Tosun'un kafa vuruşu etkisiz oldu top kalecide kaldı.

68. dakika: Bir kez daha gole yaklaştık! Ceza sahasının hemen dışından Hakan'ın falsolu vuruşu direğin hemen yanından dışarı çıktı.

63. dakika: Milliler rakip savunmayı son derece eksik ve dengesiz bir şekilde yakaladı. Topla birlikte rakip ceza sahasına kadar ilerleyen Hakan Çalhanoğlu şutunu atmadı ve sol tarafındaki Burak Yılmaz'ı düşündü ancak Arnavutluk savunması araya girmeyi başardı.

60. dakika: Ozan Tufan uzaktan denedi şansını ancak top üstten dışarı çıktı.

52. dakika: Cikalleshi oldukça uzak bir mesafeden kaleyi yokladı ama top farklı şekilde dışarı gitti.

50. dakika: Etkili geldik! Emre'nin pasında ceza yayı üstünde gelişine vuruşunu yapan Ozan Tufan kaleci Strakosha'yı geçemedi.

48. dakika:Hakan'ın kullandığı serbest vuruş sonrası arka direkteki Merih Demiral müsait durumda istediği vuruşu yapamadı.

46. dakika: Maçta ikinci yarıya Arnavutluk başlıyor.

İKİNCİ YARI

45. dakika: Maçın ilk yarısı 0-0 golsüz sona erdi.

45. dakika: İlk yarının sonuna 4 dakika eklendi.

42. dakika: Ceza yayının biraz gerisinde topla buluşan Burak Yılmaz şutunu attı ama top kaleci Strakosha'nın kucağında kaldı.

36. dakika: Milli Takım hızlı hücumunda Hakan Çalhanoğlu ceza sahasına girmeden şutunu çekti top kalecide kaldı.

32. dakika: Emre Belözoğlu'nun ortasında Burak Yılmaz topa yükseldi ancak istediği vuruşu yapamadı.

28. dakika: Merih Demiral savunma arkasına koşu yapan Burak Yılmaz'ı düşündü ancak yan hakemin bayrağı havada

22. dakika: Maçın geride kalan bölümlerinde topa daha fazla sahip olan taraf Türkiye oldu fakat sık sık faul düdükleriyle duran ve zaman zaman ufak gerginlikler yaşanan ilk 20 dakikada iki takım da net fırsatlar üretemedi.

20. dakika: Emre'nin önemli bir şeyi yok oyuna devam edebilecek durumda.

19. dakika: Milli Takım'da Emre Belözoğlu sakatlık geçiyor! Sağlık görevlileri sahada...

17. dakika: Milli Takım etkili geldi! Burak Yılmaz topla birlikte hızla ceza sahasına girdi önü kapanan Burak geriden gelen Hakan Çalhanoğlu'na pasını verdi ancak Hakan şutunu çekemeden önü kapandı ve tehlike uzaklaştırıldı.

10. dakika: Geride kalan 10 dakikalık dilimde Milli Takımımız topun hakimi ve etkili olan taraf.

6. dakika: Orta sahada taç çizgisinde ortam gerildi. Merih Demiral ve rakibi boğaz boğaza geldiler. Merih ve Bare sarı kart gördü.

5. dakika: Hakan'ın ortasında Arnavutluk tehlikeyi uzaklaştırdı.

3. dakika: Burak Yılmaz yerde kaldı! Milli Takım sağ çaprazdan tehlikeli sayılabilecek bir frikik kazandı. Bu pozisyonda Dermaku sarı kart gördü

2. dakika: Milli Takım etkili geldi! Cenk Tosun sağ kanattan çalımlarla ceza sahasına girdi ancak vuruşundan top yandan auta çıktı.

1. dakika: Hakem Ovidiu Hategan ilk düdüğü çalıyor karşılaşmaya millilerimiz başladı.

Maçtan önemli dakikalar...

TÜRKİYE - ARNAVUTLUK

STAT: Ülker
SAAT: 21.45
YAYIN: TRT 1
HAKEM: Ovidiu Hategan

TÜRKİYE: Mert, Zeki Çelik, Merih, Kaan Ayhan, Umut Meraş, Mahmut, Emre, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Cenk Tosun, Burak Yılmaz
TEKNİK DİREKTÖR: Şenol Güneş

ARNAVUTLUK: Strakosha, Ismajli, Dermaku, Djimsiti, Veseli, Gjasula, Memushaj, Lenjani, Bare, Manaj, Cikalleshi
TEKNİK DİREKTÖR: Edoardo Reja

NOTLAR...

2020 Avrupa Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu'nda Arnavutluk ile karşılaşan A Milli Futbol Takımı'nda teknik direktör Şenol Güneş, son maça göre ilk 11'inde 4 değişikliğe gitti.

Ay-yıldızlı ekibin grupta son oynadığı Moldova mücadelesine ilk 11'de başlayan Dorukhan Toköz sakatlığı nedeniyle kadroda yer almadı. Güneş, İrfan Can Kahveci, Deniz Türüç ve Kenan Karaman'ı ise yedekler arasında tuttu.

Şenol Güneş, bu futbolcuların yerine Arnavutluk maçında ilk 11'de Emre Belözoğlu, Mahmut Tekdemir, Hakan Çalhanoğlu ve Burak Yılmaz'ı tercih etti.

Karşılaşmada kaleyi Mert Günok'a emanet eden Güneş, savunmayı Zeki Çelik, Kaan Ayhan, Merih Demiral ve Umut Meraş'tan oluşturdu. Orta sahada, Emre Belözoğlu, Mahmut Tekdemir, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu görev yaparken, hücumda Burak Yılmaz ve Cenk Tosun sahaya çıktı.

- Emre Belözoğlu'na 100. maç hediyeleri

H Grubu'nda Andorra ile yapılan maçta milli formayı 100. kez giyen Emre Belözoğlu'na, Arnavutluk karşılaşması öncesi hediyeler verildi

Milli maçı izleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile TFF Başkanı Nihat Özdemir, deneyimli futbolcuya sırtında 100 yazılı çerçeveli forma hediye etti.

Emre'ye, UEFA tarafından verilen madalyayı Bakan Kasapoğlu takarken, 100. maç anısına şapkasını ise Nihat Özdemir verdi.

- Barış Pınarı Harekatı'na destek

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki mücadeleye ev sahipliği yapan Ülker Stadı'nda, saha kenarındaki led panolarda, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla yürütülen Barış Pınarı Harekatı'na destek veren mesajlar yer aldı.

Panolarda, İstiklal Marşı'ndan bölümler döndü. Tribünleri dolduran taraftarlar da "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Vatan sana canım feda" tezahüratlarında bulundular.

Karşılaşma öncesinde tribün koltuklarına taraftarlar için binlerce Türk bayrağı bırakıldı, statta büyük bir milli coşku yaşandı.

- A Milli Takım yaklaşık 5 yıl sonra Kadıköy'de

Ay-yıldızlı ekip, Arnavutluk mücadelesiyle yaklaşık 5 yıl sonra Ülker Stadı'nda bir karşılaşmaya çıktı.

Milli takım, Kadıköy'de son olarak 12 Kasım 2014'te Brezilya mücadelesini oynamıştı.

A Milli Takım, özel maçta Brezilya'ya 4-0 mağlup olmuştu.

- Dorukhan Toköz unutulmadı

A Milli Takım futbolcuları, sakatlığı nedeniyle aday kadrodan çıkarılan Dorukhan Toköz'ü unutmadı.

Milli futbolcular, ısınma için sahaya "Geçmiş olsun Dorukhan" yazılı tişörtlerle çıktılar.

Öte yandan, Arnavut taraftarlar statta kendilerine ayrılan yeri büyük oranda doldurdu.