Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile hudut birliklerindeki incelemelerini sürdürüyor. Işık, incelemeleri kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı hudut karakolunda soruları yanıtladı.

"TSK'nın sınıra yaptığı sevkiyatın ardından bölgede incelemelerde bulunuyorsunuz. Sevkiyatın niteliği ve amacına yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir?" sorusuna Işık, şu yanıtı verdi:

"Sınırın sıfır noktasındaki hudut birliklerinde, bölgemizdeki gelişmelerle ilgili Türkiye'nin her türlü ihtimale hazır olması açısından önemli çalışmalar yürütülüyor. Gerek Kara Kuvvetleri Komutanımız gerek diğer komutanlıklarımız, kuvvetlerimiz bu noktada her türlü ihtimali hesaba katarak hazırlıklarını sürdürüyor. Özellikle vurguladığımız nokta, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğu ancak Türkiye'ye yönelik Irak'tan kaynaklanan terör tehdidini de bertaraf etmekte kararlı olduğu.

Tabii bu arada Musul operasyonunda, Musul'un demografik yapısının değiştirilmemesi, bölgedeki insanların yerlerinden, yurtlarından edilmemesi,DEAŞ sonrası özellikle kendi halkının Musul'da yaşamasının sağlanması, Türkiye'nin öncelik verdiği konu. Bu konuda gerek diplomatik kanallardan görüşmelerimiz sürüyor gerekse de her türlü ihtimale karşı hazırlıklarımız sürüyor. Bu kapsamda birliklerimiz gerekli çalışmaları yürütüyor."

"Terör örgütü tamamen tasfiye edilene kadar mücadele sürecek"
"Bölücü terör örgütüne yönelik bölgedeki operasyonlar devam ediyor. Sınırın sıfır noktasındasınız, operasyonların son durumu hakkında bilgi verir misiniz?" sorusu üzerine Milli Savunma Bakanı Işık, kolluk kuvvetlerinin bütün mensuplarına gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

Işık, Türkiye'nin teröre karşı yoğun mücadele yürüttüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"35 yıllık terörle mücadele tarihinde en yoğun ve terör örgütüne en ağır darbelerin vurulduğu dönemi yaşıyoruz. Burada askerimiz, polisimiz, jandarmamız ve köy korucularımızın olağanüstü gayreti var. Bu sayede de terör örgütü ardı ardına ağır darbeler alıyor. Terörle mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Hükümetimiz bununla ilgili her türlü tedbiri alıyor ve bundan sonra da almaya devam edecek. Terör örgütü tamamen tasfiye edilene kadar, etkisiz hale getirilene veya silahlarını tamamen gömüp memleketi terk edene kadar bu mücadele sürecek.

Bugün burada bu konuyla ilgili alınan tedbirleri yerinde inceliyoruz. Alınması gereken ilave tedbirler de varsa bunu değerlendiriyoruz."

Rakka operasyonu
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Rakka'ya yönelik operasyonun bir hafta içinde başlayabileceği, bununla ilgili müttefik ülkelerle görüşmelerin sürdüğü yönündeki açıklaması hatırlatılarak, "Görüşmelerde hangi aşamaya gelindi? Türkiye'nin hassasiyetleri göz önünde bulunduruluyor mu?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Işık, "Rakka operasyonu bir anda, bir aşamada olmayacak. Önce bir izolasyon, arkasından kuşatma ve daha sonra da nihai taarruz olacak." dedi.

Türk ve ABD askerlerinin, askeri düzeyde planlamalar açısından görüşmelere devam ettiğini belirten Işık, şöyle konuştu:

"Biz şartlarımızı açık ve net olarak ortaya koyduk. Bu, velev ki 'Suriye Demokratik Güçleri' kılıfı altında olsa dahi PYD'nin, YPG'nin bu operasyonlara katılmaması... Eğer bu sağlanırsa Amerika'ya Türkiye olarak biz her türlü desteği, koalisyon güçlerine vermeye hazırız. Bizim düşüncemiz, derdimiz sadece Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi değil ama aynı zamanda DEAŞ sonrası Rakka'nın kendi asli unsurları tarafından yönetilmesidir. Bunu tehlikeye atacak gelişmelere bugünden dikkati çekmek ve bu noktadaki tedbirleri bugünden almak Türkiye'nin önceliğidir.

Konuyu muhataplarımızla konuşuyoruz. Bazı mesafelerin alındığını söylemek durumundayız. Görüşmeler sürüyor. Ümit ederiz, Türkiye'nin bu tezlerine ABD başta olmak üzere bütün koalisyon güçleri uyar, bölge daha büyük sıkıntılara girmeden DEAŞ'tan temizlenir ve huzur ve sükuna kavuşur."

"268 kilometrelik duvarı çektik"
Işık, sınır güvenliği kapsamındaki fiziki tedbirlere ilişkin soru üzerine de Türkiye'nin kendisine yönelik her türlü tehdidi bertaraf etmek için tüm tedbirleri alma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 268 kilometrelik duvarı çektik. Önümüzde 520 kilometrelik daha, yaklaşık 200 kilometresinin ihalesi yapıldı, inşaatı başladı, 250 kilometreye yakın ihale bu hafta, önümüzdeki hafta tamamlanmış olacak. 85 kilometre de şu anda bulunduğumuz yerdeki gibi nehir geçişleri var. Onunla ilgili farklı tedbirler alacağız ama sonuçta önümüzdeki yılın ilk yarısı içerisinde 911 kilometrelik Suriye sınırının tamamını tamamlamak istiyoruz. Bunu önümüzdeki süreçte entegre sınır güvenliğiyle de güçlendireceğiz."