Bunun sonucu olarak oruca Türkiye’de gerçek imsak vaktinden, takriben 15-20 dakika sonra başlanmakta, yeme-içmeye devam edilmekte ve tutulan oruçlar da tehlikeye girmekte.

TEMKİN NEDİR?

Temkin meselesi ibadetlerde hassasiyet meselesidir. Hassasiyetimizi ortaya koyarken temkin dikkate alınır. Bunun da arka planında namaz vakitleri meselesi gelir. Vakit namaz ve oruç için ön şarttır. Vaktin girmemesi söz konusu olursa ibadetler olmaz. Bu hassasiyetten dolayı vaktin girip girmemesiyle ilgili Peygamberimizden beri gelen bir uygulama var. O uygulamaya temkin deniliyor.

GEREKÇESİZ DEĞİŞTİRİLDİ

Türkiye’de Osmanlıdan beri aynı kaidelerle hazırlanan takvimler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan münakaşalı bir kararla 1 Ocak 1983 gününden itibaren değiştirildi. Yerküre ve güneş hareketlerinde hiçbir değişiklik olmadığı hâlde, vakitler imsakte Ankara için 20 dakika ileri, yatsıda 9 dakika geri alındı. Fakat yapılan bu değişiklikler için hiçbir ilmî ve astronomik mesnet gösterilmedi. Böylece takvimlerdeki doğru vakitler terk edilerek, İslam âlemindeki birlik bozuldu, iki farklı takvim çeşidi oluştu.

ORUCA GEÇ BAŞLIYORUZ

Hesaplarda astronomi ilminin icabı zaruri olarak kullandıkları temkin müddetini de kaldırmakla, imsak vaktinde yaklaşık 15-20 dakikaya varan ve yatsı vaktinde de temkin müddetini kaldırarak 10 dakikaya varan farklar ortaya çıktı. Yani, oruca Türkiye’de gerçek imsak vaktinden, takriben 15-20 dakika sonra başlanmakta, yeme-içmeye devam edilmekte ve tutulan oruçlar da tehlikeye girmekte.

2 TAKVİM UYGULUYOR

Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de 2 takvim gerek imsak gerek iftar da temkin vaktini uyguluyor. Bunlardan birisi Fazilet takvimi, diğeri Türkiye takvimi. İmsak vakitlerimde temkin takriben 20 dakika civarında erken olması gerekir. İftarda ise takriben 1 ya da 2 dakika geç uygulanması gerekiyor.

Hoş geldin ey vahyin nâzil olduğu mübârek Kur’ân ayı. Hoş geldin ey günahların hazan mevsimi, sevapların harman ayı. Hoş geldin ey gönülleri nûra doyuran, yüreklere “Gül” kokuları duyuran Ramazan ayı.