MHP'de tüzük kurultayı düzenlenmesine ilişkin hukuki çekişmede mesai saatinin dolmasına dakikalar kala muhaliflerin beklediği karar Ankara'da 2. İcra Mahkemesi'nden çıktı. Ankara 2'nci İcra Mahkemesi, MHP'de muhaliflerin 25. İcra Mahkemesi'nin kararına itirazını kabul etti. Muhalifler, 15 Mayıs Pazar günü kurultayın yapılacağını söyledi. Genel Merkez ise "Tedbir kararları aynen devam etmektedir. Kongrenin yapılması mümkün değildir." diye açıklama yaptı.

2. İCRA MAHKEMESİ İTİRAZI KABUL ETTİ

MHP'li muhaliflerin avukatları tarafından, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin "olağanüstü kongrenin Yargıtay kararı beklenmeden toplanamayacağına" ilişkin yürütmeyi durdurma kararını işleme koyan Ankara 25. İcra Müdürlüğü kararının iptali için Ankara 2. İcra Mahkemesine yapılan itiraz sonuçlandı. İtirazı değerlendiren Ankara 2. İcra Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz, başvuruyu kabul ederek, Ankara 25. İcra Müdürlüğünce yapılan tüm işlemlerin iptaline karar verdi.

MUHALİFLER KONGREYİ TOPLAMA KARARI ALDI

Muhalifler bu koşullar altında 15 Mayıs Pazar günü kurultayın yapılacağını belirtti. Kaynaklar, pazar günü daha önce planlandığı şekilde Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde kurultayın yapılacağını belirtti.

MHP'DEN JET CEVAP

MHP'de Devlet Bahçeli yönetimi, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir kararının kaldırılmasının ardından olağanüstü kurultayın 15 Mayıs Pazar günü yapılmasının önünde hiçbir engel kalmadığını açıklayan muhaliflere cevap verdi. Genel Merkez avukatlarından Yücel Bulut, MHP'de düzenlediği basın toplantısında açıklama yaptı.

"ŞİKAYET EDECEĞİZ"

MHP Genel Merkezi'nden Avukat Yücel Bulut tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Söz konusu mahkeme kararının kesinleşmeden uyuglanması mümkün olmayan kararlardan olmasına rağmen, olağanüstü kurultaya ilişkin takvim açıklnamıi 15 Mayıs'ta kurultay toplanacağı ilan edilmiştir. Toplanacağı ilan edilen kurultaya davet edilen üst kurul üyelerimiz, hukuki koruma talebinde bulunmuştur. Tosya ve Gemerek mahkemelerine yapılan başvuru üzerine, infaz işlemleri ve büyük kongreye işlemler Yargıtay tarafından durdurulmuştur. Yaklaşık 1 haftadır, yetkisi ve görevi olmadığı halde, önünde açılmış bir dosya olmamasına rağmen Ankara 2. İcra Mahkemesi davaları takip etmektedir. Hafta mesaisi bitimine saatler kala açıklanan kararla kime hizmet ettiği gayet iyi bilinmektedir. Yetkisiz inceleyen mahkeme hakkında HSYK'ya gerekli şikayetler gerçekleşecektir.

"GEMEREK'TEN İHTİYADİ TEDBİR KARARLARININ UYGULANMASI TALEP EDİLDİ"

Tesis edilen karar bizleri şaşırtmamıştır. İhtiyadi tedbir kararlarının uygulanması da ayrıca talep edilmiştir. Verilmiş iptal kararı, ihtiyadi tedbirin iptaline ilişkindir. Ankara 2. İcra Hukuk Hakimi'nin gösterdiği yüksek ilgi nedeniyle, görevli olmadığı konuda işlem tesis edilebileceği önceden görüşmüştür. Gemerek Asliye Hukuk mahkemesinde ihtidayi tedbir kararlarının uygulanması ayrıca talep edilmiş, valiliklere gereği yapılması için ulaştırılma talebi de yapılmıştır. Gemerek Mahkemesi ihtiyadi tedbirin devam etmesi istenmiştir.

"KURULTAYA İTİBAR EDİLMEYECEĞİNİ BİLİYORUZ"

Üst kurul delegelerimizin yaptığı başvurular neticesince başka mahkemelerce ihtiyadi tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, Ankara Valiliği'ne gönderilmiştir. Kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. Tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve emniyet güçleri olarak gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yasal olmayan bir kongre girişimi karşısında üst kurul delegelerimizi davet edenler açıkça suç işlemektedir. Hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kurultaya itibar edilmeyeceğini biliyoruz.

"GÜVENLİK GÜÇLERİ ÖNLEM ALACAK"

Gemerek ve Tosya mahkemelerinin aldığı kararlar devam etmektedir. Buna başka mahkemeler de eklenmiştir. Tedbir kararlarının gereğinin yerine getirilmesi Ankara Valiliği'ne bildirilmiştir. Bu kararların gereği resen yerine getirilecek, kurultaya karşı güvenlik güçleri gerekli gördükleri tedbirleri alacaktır. Güvenlik güçleri yasal olmayan bu talebe karşı önlemlerini alacaklar.

"HAKİMİN İLİŞKİLER AĞINDAN RAHATSIZDIK"

Hakimin ilişkiler ağından dolayı müdahil olmasından rahatsızdık, bu tasarrufta bulunmasını bekliyorduk."

MHP'Lİ ÖZDAĞ: KURULTAY YAPILACAK

MHP Genel Başkan adaylarından Prof. Dr. Ümit Özdağ, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak kararı değerlendirdi. Mahkemenin kararının "Kurultay yapılacak" anlamına geldiğini ifade eden Özdağ, "Adalet Bakanlığı'ndan mahkemeye yapılan müdahaleye rağmen, mahkeme kararını aldı ve bundan önce Gemerek'ten yapılan müdahalenin hukuksuz olduğuna verdi. MHP'de Pazar günü kurultayın yapılması için hukuki zemin oluşmuş görülüyor. Herhangi bir kaos olmaması gerekir." dedi.

SİNAN OĞAN'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Ankara 2. İcra Hakimliği'nin muhaliflerin itirazını kabul etmesinin ardından MHP'de genel başkan adaylarından Sinan Oğan açıklama yaptı. Oğan, pazar günü kurultayın yapılması önündeki engelin kalktığını söyledi

Sinan Oğan'ın yaptığı açıklama şöyle:

"Aday olan arkadaşlarla bir araya geldiğimizde hukuk içinde mücadelemizi sürdürmeye karar vermiştik. Müracaatlarımızdan müspet netice aldığımızı görüyoruz. Pazar günü kurultayımızın yapılmasının önündeki tüm engeller kalkmış durumdadır. İnşallah kurultayımızı yapacağız. Normalde 12 Aslihe hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar ile kurultayın yapılması lazım. Ancak MHP Genel Merkezi bazı ilçelerde delegelerle kurultayı yaptırmama yoluna girmişti. Biz Tosya'yı daha önce müracaat ederek kaldırmıştık. Bugün de Gemerek'in kararı kaldırıldı. Yargıtay süreci mutlaka beklenilmesi gereken bir süreç değildir. İki mahkeme de yetkisiz oldukları halde karar vermişti. Bugün adalet yerini buldu.

"DELEGELERE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM"

Biz bütün hazırlıkları yapmıştık, otelleri ayarlamıştık, yazışmaları yapmıştık. Bütün işlemlerimizi, çağrı heyeti olarak yapmıştık. Bizim bu aşamada hukuki ya da siyasi bir engel bulunmamaktadır. Bütün delegelerimize çağrıda bulunuyorum. Pazar günü Ankara'da kurultayımız var, düğünümüz var. Herkesi davet ediyorum. Yargıtay kararı neden lazımdı? Çünkü Gemerek Mahkemesi'nin kararına dayanarak genel merkez ne kadar kolluk kuvvetine başvurarak kurultayı yaptırmamaya çalışıyordu. Biz de Ülkücülerle kolluk kuvvetleri karşı karşıya gelmesin diye Yargıtay'ı bekliyordu. Hukuksuz olmasına rağmen Gemerek Mahkemesi'nin verdiği kararı Ankara'da uygulatmaya çalışmalarından kaynaklanıyor. O karar da bugün İcra Mahkemesi tarafından kaldırılmış oldu. Dolayısıyla herhangi bir engel söz konusu değil."

NELER YAŞANMIŞTI

Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kurultayın toplanması yönündeki kararının uygulanmaması için ihtiyati tedbir kararı almıştı.

Ankara 25. İcra Müdürlüğü de Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı doğrultusunda olağanüstü kurultayın toplanması girişimlerinin engellenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması yönünde karar vererek Ankara Valiliğine yazı göndermişti.

MHP'li muhaliflerin avukatları, 25. İcra Müdürlüğünün aldığı karara itiraz ederek, Ankara 2. İcra Mahkemesine başvurmuştu.

Alınan karara göre, Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti.