2020 yılında Regaip, Miraç, Berat kandili idrak edildi. Yılın son kandili olarak da geriye Mevlid Kandili kaldı.

28 Ekim 2020 Çarşamba akşamı Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) alemleri şereflendirdiği Veladet Kandili'dir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Rebîulevvel ayının 12'nci Pazartesi gecesinde kainatı teşrif etmişlerdir. Bu îtibarla bu ayın 12'nci gecesi hicrî senenin ilk kandilidir.

Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salat ü selam getirmeli; Salat-ı Nariye, Salat-ı Münciye ve Salat-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır.

Bu gecenin manevî zenginliğinden istifade etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiya yapmalıdır.

MEVLİD KANDİLİNİN ÖNEMİ

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlakıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Peygamber Efendimiz (sav)'in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır.

Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkanlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI

Mevlid Kandili namazı, kandil gecesinin gelmesiyle merak konusu oldu. İslam dünyası için hayırlarla dolu olan bu gecede Müslümanlar ellerini Allah'a açıp namazlarını kılıp, ibadetlerini yapmak istiyorlar. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Bu özel günü dua ve ibadetle geçirmek isteyenler kandil gecesinde namazlarını idrak edecek.

Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, bugün kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan bir öneri olarak yer alıyor.

Tesbih namazı, şu şekilde kılınmaktadır;

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

"Ya Rabbi, niyet eyledim riza-yı şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura gark ettiğin Habibin, başımızın taci Resûl-i Zişan Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrarin hürmetine ben aciz kulunu da afv-1 ilahîne, feyz-i ilahîne mazhar eyle." Allahü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Günahların afvina vesile olan tesbih namazı 4 rek'atli bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezber bilmek icap eder: "Sübhanallahi vel-hamdu lillahi ve là ilahe illallahü vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym"

Tesbih Namazının kılınışı:

Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir. "Allahü Ekber' diyerek namaza başlanır.

Yukarıdaki tesbih: "Sübhaneke...'den sonra 15 kere, Zammsureden sonra 10 kere. Rükûda 10 kere, Rükudan doğrulunca 10 kere, Secdede 10 kere, Secdeden doğrulunca 10 kere, Ikinci secde de 10 kere, okunur. Böylece birinci rek'at kılınmış olur. İkinci rek'ate kalkılınca Fatiha-i şerifeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır. Tesbih namazının diğer taraflari aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir. İkinci rek'atte oturulduğunda, "Ettehiyyatü..."'den sonra, "Allahümme salli..." ve "Allahümme barik...", üçüncü rek'at için ayağa kalkıldığında da "Sübhaneke..." okunacaktır. Tesbih namazında her rek'atte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.