Merkel ve Şi, başbakanlıktaki görüşmenin ardından Berlin Hayvanat Bahçesi'ni ziyaret ederek, geçen hafta Çin'den gönderilen Meng Meng be Jiao Qing adlı iki pandanın yerleştirildiği bölümün açılışını yaptı.

Törende konuşan Merkel, "Bence bugünkü etkinlik ülkelerimiz arasındaki ilişkinin bir sembolü. Onların burada rahat olması için herşey yapılacak" dedi.

Şi de daha önce Berlin'deki hayvanat bahçesinde yaşamış olan 3 pandayı hatırlatarak onların 'Almanlara çok fazla haz verdiğini ve mutlu anılar bıraktıklarını' söyledi.

"Umarım bu 2 panda sadece burada yaşamazlar aynı zamanda yavru sahibi olarak Berlinlilere iyi şans ve mutluluk getirirler" diyen Şi "Umarım Meng Meng ve Jiao Qing iki ülkeyi yakınlaştırır ve iki halk arasındaki dostluğun yeni elçileri olurlar" ifadelerini kullandı.

'Panda diplomasisi' bilinen politikası kapsamında Çin, ulusal hazinesi olrak gördüğü pandaları yakın ilişkilerin sembolü olarak bir dizi ülkeye hediye ediyor.

Berlin hayvanat bahçesi 2 pandayı 15 yıllığına ağırlamak için 15 milyon dolar ödeyecek. Bu paranın büyük kısmı Çin'de pandaların yaşadığı özel tesislerde kullanılacak.

Çin daha önce 3 pandayı Almanya'ya göndermişti. 34 yaşındaki Bao Bao adlı panda 2012'de Berlin'de ölmüştü.