Milyonlarca memur için Ocak zammı yükseliyor. Ocak'ta maaşlarına yüzde 5 zam, 2021'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyonun yüzde 3'ü aşan kısmı kadar fark alacak memur için ayrıca sosyal refah düzenlemesi ile de ek zam alacağı açıklandı.

15 OCAK'A YETİŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Zam oranı seyyanen bir artış tutarı ile tespit edilebileceği gibi, oransal bir refah payı da belirlenebilecek. Yüzde 5'lik zam oranının yükseltilmesi de bir seçenek. İşlemin, zamların yansıtılacağı 15 Ocak'taki ilk maaş ödemelerine yetişmesi planlanıyor.

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre söz konusu zam için sendika ile bakanlık yetkilileri çalışma yapacak. Yapılacak düzenlemenin detayları çalışmalarla belli olacak.

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Bu yılın ikinci yarısındaki enflasyonun 5 aylık bölümü belli oldu. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 10.48 çıktı. 5 aylık enflasyona göre memurların enflasyon farkı yüzde 7.48 oldu. Kesin oran için geriye sadece Aralık verisi kaldı. Bu da 3 Ocak'ta belli olacak.

Aralık verisiyle bu oranın yüzde 11'in üzerine çıkması ve toplamda memurlara verilecek zam ve farkın yüzde 16'yı geçmesi bekleniyor. Ancak yapılacak görüşmeyle birlikte yüzde 16'yı bulacak toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının üzerinde bir refah payı da verilecek. Dolayısıyla hem hedef enflasyon hem de gerçekleşen enflasyonun üzerinde yeni bir zam gündeme gelecek.

EK ZAM EMEKLİ İÇİNDE GEÇERLİ OLACAK

Söz konusu ek protokolden memur emeklilerinin de yararlanması bekleniyor. Toplu sözleşme, hem memurlar hem de emekli memurlar için geçerli oluyor. Belirlenen zam oranları memurlarla birlikte emekliler için de uygulanıyor. Emekliler de diğer memurlar gibi toplu sözleşme zammı ve ek olarak enflasyon farkı alıyor.

ÖRNEK HESAPLAMA

Yıl sonu enflasyonu yüzde 24 çıkarsa, memurların yüzde 5'lik zammı yüzde 11.33'lük enflasyon farkı ile yüzde 16.33'ü bulacak. Ancak bu, yıllık enflasyonun altında kalacağından, aradaki fark da seyyanen olarak ek protokol ile ödenebilecek. Burada doktorlarda olduğu gibi seyyanen bir miktar belirlenebileceği gibi, bu şekilde oransal bir refah payı da tespit edilebilecek.

MEMUR İÇİN 3'LÜ ZAM

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Sosyal refah payının ne kadar olacağı görüşmelerde netleşecek. Asgari ücret belirlendikten sonra bu konuya odaklanacak şekilde bir araya geleceğiz" dedi.

Enflasyon farkının zaten yansıtılacağını belirten Yalçın, "Enflasyon rakamının üzerinde bir şey yapıldığında alım gücü korunmuş olur. Şu an herhangi bir rakam telaffuz etmem doğru olmaz. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz" diye konuştu.

Temmuz-Kasım verilerine göre

5 AYLIK ENFLASYON: % 10.48

ENFLASYON FARKI: % 10.48 - % 3 = % 7.48

OCAK ZAMMI:

- % 5 zam

- % 7.48 enflasyon farkı

- Ayrıca ek zam

Yıllık % 24 TÜFE tahmine göre

6 AYLIK ENFLASYON: % 14.33

ENFLASYON FARKI: % 14.33 - % 3 = % 11.33

OCAK ZAMMI:

- % 5 zam

- % 11.33 enflasyon farkı

- Ayrıca ek zam