Ahmet Öztürk - İstiklal Gazetesi

Dizinin ilk dakikalarında Sultan ll. Mehmed (Fatih) hayallerini anlatırken şöyle diyor; ’Ben Mehmed, Mehmedlerin ikincisi, Murad’ın oğlu çocuk sultan, 12 yaşında sultan olmadan önce çocuktum ben hayal kurardım. Ekmekten, sudan ziyade hayallerime tutkundum. Atam Osman’la Bilecik tekfurunu alt ederdim. Orhan’la Bursa’yı feth ederdim. Ankara savaşında olsam, dedem Yıldırım’ın yanına varsam Uzun Hasan’ın ihanetine dikkat et Sultanım desem isterdim.’’

Osman Gazi’nin Bilecik tekfurunu alt ettiği, Orhan Gazi’nin Bursa’yı feth ettiği muhakkaktır. Ancak Uzun Hasan’ın Yıldırım Bayezid’e Ankara savaşında bir ihaneti yoktur. Çünkü Uzun Hasan henüz doğmamıştır!!!

Ankara savaşından 21 yıl, Yıldırım Bayezid’in vefatından 20 yıl sonra doğacak olan birinin olmayan ihanetine nasıl dikkat etsin Sultan Yıldırım Bayezid!!!

Ankara savaşı 1402’de olmuş, Yıldırım Bayezid 1403’te vefat etmiş, Uzun Hasan ise 1423’te doğmuştur.

Eğer dizi de kast edilen ‘’ihanet’’ Ankara savaşında Timur’u desteklemesi ise bu ihaneti yapan Uzun Hasan değil, büyük dedesi Akkoyunlu devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı olan Kara Yülük Osman Bey’dir ki Timur’u desteklemekte ihanet değildir!