İKİ CANIN KAYBINA SESSİZ KALDILAR

Türkiye iki günde iki acı olayı yaşadı. Ekonomide yaşanan krizin faturasını iliklerine kadar hisseden vatandaş bunalımda. Dün Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde iş bulamadığı için kendini yakan vatandaş hayatını kaybetti. Bugün de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bir yurttaş otomobilini yaktıktan sonra boğaza atlayarak hayatına son verdi. Ülkedeki ekonomik sıkıntı ve toplumsal çöküşün örneğini gösteren bu iki acı olay haber kanalları ve gazetelerin internet siteleri tarafından karartıldı.

ECEVİT'E YAZAR KASA FIRLATILMIŞTI

2001 krizinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in önüne Başbakanlık binasının merdivenlerinden yazar kasa fırlatan Ahmet Çakmak isimi esnafın tepkisini ağır çekimde saatlerce veren ana akım medya iki günde meydana gelen iki acı olaya kör- sağır kalarak görmezden geldi.

KÖPRÜDE ARACINI YAKIP İNTİHAR ETTİ

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde Asya'dan Avrupa'ya geçiş yönünde aracını durduran bir kişi önce aracını ateşe verdi ve ardından köprünün korkuluklarını aşarak intihar etti. Aracını yaktıktan sonra intihar eden kişinin cesedine ulaşıldı.

KİMLİĞİ BELLİ OLDU

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bugün meydana gelen acı olayda hayatını kaybeden kişinin Bahattin Küçük olduğu belirlendi. Eşinden ayrı olan Bahattin Küçük’ün ekonomik sıkıntılarının olduğu iddia edildi.

İŞ BULAMAYINCA KENDİNİ YAKTI

Gaziantep'te işsizlik nedeniyle bunalıma giren ve son çare olarak AK Partili Şahinbey Belediyesi'ne başvuran Eyüp Dal, olumsuz yanıt almasının ardından belediye önünde üzerine benzin dökerek kendini yakmıştı. Olaydan 4 gün sonra dün hayatını kaybeden Eyüp Dal’ın annesi belediyenin kendilerine iş sözü vermesine rağmen oğlunu işe almadığını oğlunun 5 yıldır işsiz olduğunu söyledi.

ANNE İSYAN ETTİ: OĞLUM İÇİN BİR TEK BELEDİYE YÖNETİCİSİ GELİP BAŞSAĞLIĞI DİLEMEDİ

Eyüp Dal'ın annesi Türkan Dal, İlçe belediyesinden bir tek kişinin bile kendilerine başsağlığı dilemediğini söyleyerek oğunun ölüme götüren süreci şöyle anlattı "Oğlum ortalama 5 yıldır iş arıyordu. Geçenlerde bir fabrikadan kendisini aradıklarını ve işe başlayacağını gülerek anlatan oğlum, daha sonra buradan da ret cevabı almıştı. Daha sonra İŞKUR üzerinden oğlumu Şahinbey Belediyesine yönlendirmişler.

Şahinbey Belediyesi’nin hükümlü kadrosunda oğlumun işe başlayabileceği dile getirilmiş. Belediye görevlileri oğlumu önce umutlandırarak işe başlayabileceğini söylemişler. Daha sonra ise oğlumun işe alınmayacağı anlatılmış. Bunun üzerine oğlum belediyenin önünde kendisini yaktı. Biz oğlumun iyileşmesi için 4 gün yoğun bakım ünitesinin önünde bekledik. Fakat oğlum uyanmadı. Yüreğimiz yanıyor. Ölen bir köpeğe bile insanlık üzülürken benim oğlum için bir tek belediye yönetici gelip başsağlığı dilemedi" diye konuştu.

KENDİNİ YAKAN EYÜP DAL'IN EŞİ: SİZE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM!

Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi önünde, kendini yakan Eyüp Dal'ın eşi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'e seslenerek "Hiç kimseye hakkımı helal etmiyorum" dedi.

TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK NEREYE GİDİYOR?

DOLAR 6 TL’NİN ALTINA İNMİYOR

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olmak üzere hükümetin ve AK Parti’nin bütün milletvekilleri ekonomik kriz gerçeğini görmezden gelerek durumun kontrolleri altında olduğunu belirten ifadeler kullansa da durum pek iç açıcı görünmüyor. Ekonomik veriler incelendiğinde dolar kuru 6 TL kurunun altına inmediği gibi 6.20 sınırını da birçok kez gördü.

MERKEZ BANKASI YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRDİ

Merkez Bankası yıl sonu için yaptığı dolar ve enflasyon tahminini güncelleyerek yeni rakamları duyurdu. Buna göre yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi 16,23'ten 16,68'e; yıl sonu dolar tahmini ise 6,20'den 6,43'e yükseltildi.

İŞSİZLİK ORANI CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNE YAKLAŞTI

İşsizlik rakamları, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerinden aşağıya düşmüyor.

2009 Dünya Ekonomik Krizi sırasında yüzde 14,8’i gören işsizlik rakamları, 2019 yılı Ocak ayından sonra Şubat ayını da yüzde 14,7’yle kapatarak tarihinin en yüksek seviyesinin binde bir altındaki pozisyonunu korumuş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı istatistiğe göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiye ulaştı.

ENFLASYON %19,50

TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,39 artış gerçekleşti.