Meclis'te TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında 23 Nisan özel oturumu gerçekleştiriliyor. Meclis'teki özel oturuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. Oturumda partilerin temsilcileri birer konuşma yapacak. Meclis'teki oturumda İYİ Parti için de yer ayrıldı.

Konuşması sırasında 15 Temmuz ve ertesinde yaşanan süreci eleştiren Kılıçdaroğlu'na AK Parti kanadında tepki gelince tartışma çıktı. "20 Temmuz OHAL darbesine karşıyım" diyen Kılıçdaroğlu'na AK Parti kanadından tepki geldi. Kılıçdaroğlu da "Bizi susturamazsınız" diye yanıt verince sözlü atışma alevlendi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Bu özel günde bu noktada konuşmak doğru değil. Genel Kurul'a hitap edelim" diyerek müdahale etmek zorunda kaldığı özel konuşma, yine aynı sıkıntılı şekilde sona erdi.

CHP adına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

CHP adına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum. Yalnız bir kuvvet vardır o da milli egemenliktir der Mustafa Kemal. Milletine bu kadar güvenen, milletini bu kadar yücelten devlet adamı tarihte bu kadar az bulunur. Bu devleti kuranların millete olan güvenleri sözde kalmamış. Anayasada 1. madde olarak şu cümle yer almıştır; Hakimiyet milletindir. 24 Haziran'da yapacağımız seçimle sevdiklerimize bırakacağımız en güzel miras, 15 Temmuz 2016 Cuma akşamı FETÖ'ye karşı topyekün direnmektir. Bu kutsal çatının altında toplanarak sadece darbecilere karşı parlamenter demokrasiyi savunmakla kalmamış darbecilerin karşısına çıkan vatandaşlarımıza da güç vermiştir. O gece TBMM'de bulunan 107 milletvekili arkadaşımı bir kez daha yürekten kutluyorum. Darbecilerin başarısız kalması nedeniyle kahraman sıfatını hak eden milletvekili arkadaşlarımızın bir kısmı 20 Temmuz OHAL darbesi ile milletimizin egemenlik haklarını ve TBMM'nin temel yetkilerini devretmişlerdir. Hep birlikte çocuklarımıza mirasın yanına sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır. Biz bu mirasın bir parçası olmadık. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyoruz. Bu Meclis'in yetkilerini birileri el kaldırarak başkasına devredemez. Sizler yetkilerinizi başkalarına devredebilirsiniz ama bu Meclis'in yetkisini kimse devredemez.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN YANIT

Tartışmanın ardından söz alan Başbakan Yıldırım, "Daha bu Meclis'e yaraşır bir toplantıyı gönlümüz arzu ederdi. Ana muhalefet partisinin hatibi şahsımı hedef alarak darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımız ifade etmiştir. O gecenin gerçeği şudur. Tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin Başbakanı uçaklara, "alçakları vurun" demiştir." diye konuştu.

Tekrar söz alan Özel, "Biz de bu yaşansın istemezdik, grup başkanvekiliniz yaptığı iftiraya cevap aldı. Tanklar eşliğinde götürüldüğünüzü söylemedim." ifadelerini kullandı.

"DEDİKODU YAPACAKSANIZ DIŞARI ÇIKIN"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, "Beni dinleyeceksiniz", "Beni dinlemek zorundasınız" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AK Parti sıralarında bulunan bir milletvekiline de, "Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız çıkın dışarıda konuşun" diye tepki gösterdi.

AK PARTİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: MİLLETVEKİLLERİNİ KİRAYA VERDİ

'Sataşma var' diyerek kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye katılmasına atıfta bulunarak "Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır" dedi.

Elitaş şöyle konuştu:

"Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor. Bugün 20 Temmuz tarihine geldiğimiz süreçte bütün grup başkanvekilleri, olağanüstü hal ilan edileceğiyle ilgili bilgisi vardı. Demek ki Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin farkında değil. TBMM’nin yaptığı çalışmalarla ilgili tamamen yanlış bilgi vermiştir. 26. dönemde 24287 yazılı soru sorulmuş 10075'i cevaplanmıştır. En çok soru AK Parti dönemlerinde cevaplanmıştır. 26. dönemde 1226 sözlü soru sorulmuş 568’i cevaplanmış. Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor."