Ege kıyılarına, Hint Okyanusu kökenli zehirli türler üç yıl önce küresel ısınma etkisiyle akın etmeye başladı. Bu türler arasında yer alan balon balığı, Marmaris kıyıları ile açıklarında avlanan amatör ve profesyonel balıkçılara sorun olmaya başladı. Boyları 10 ile 70 santim arasında değişen balon balıklarının ahtapot, kalamar ve kabuklu popülasyonunu oldukça azalttığı belirtildi.

İŞGAL EDİYORLAR

Tehlikenin üç yıldır arttığına dikkat çeken Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Halit Filiz, "Yaklaşık 1200 türün yaşadığı Kızıldeniz'in o rekabetçi ortamından Akdeniz gibi 600 balık türünün yaşadığı rekabetin düşük olduğu bir alana geçen balon balıkları, rahatça yerleşmiş ve üreyerek sayılarını artırmışlardır. Gözlenen şudur ki, balon balığı gibi istilacı türler, kaynak kullanımı ve alan işgali konusunda yerli türlerden daha başarılı gibi gözükmektedir. Doğal düşmanlarının olmaması da sayılarının artmasında önemli bir etkendir. Türkiye kıyılarında balon balıklarının sayısında son yıllarda meydana gelen artıştan yola çıkarak, Akdeniz'de hızlı bir istila ile karşı karşıya kaldığımızı, bu istilanın yerel ekosistemler ve balıkçılık üzerinde önemli etkiler yarattığını söylemeliyiz. Ancak, maalesef, kıyılarımızdaki bu balon balığı işgali ve onu takip eden potansiyel ekolojik ve sosyo-ekonomik etkiler bilim camiamız, yöneticiler ve diğer paydaşlar tarafından büyük oranda ihmal edilmiştir. Balon balıklarının balıkçılığa olumsuz etkileri vardır. Zira hem zehirlidirler hem de oldukça baskın sayıda olabilirler" dedi.

BALIKÇILIĞA ZARAR VERİYOR

Balon balıklarının av araçlarında meydana gelen ciddi zararlar ve av kayıplarına da yol açtıklarını belirten Prof. Dr. Filiz, "Balıkçılık gelirlerinde önemli miktarda düşüş görülmektedir. İskenderunKörfezi'nde atılan paragatlarda her 400 iğneden 7 iğnenin balon balıkları tarafından kırıldığı, Mersin Körfezi'nde yapılan çalışmalarda balıkçıların yüzde 85'inin balon balıklarından zarar gördüğü, gökova Körfezi'nde amatör balıkçıların yakaladığı her 100 balıktan 10'unun balon balığı olduğu, Marmarisli balıkçıların attığı 10 iğneden 5'inde balon balığı çıktığı bildirilmektedir. Şu ana kadar balon balığı ve zehirli balık türleri nedeniyle Marmaris'te balıkçıların ifade ettiği gibi türlerin yok olma gibi rapor olmadı. İstilacı balıklar nedeniyle azalma görülebilir ama yok olma tehlikesi yoktur" diye konuştu.