Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı'ndan önümüzdeki yıldan itibaren Mardin ve Ceylanpınar ovaları da sulanmaya başlanacak.

Türkiye'nin en büyük sulama tüneli Suruç Tüneli vasıtasıyla Suruç Ovası'na su ulaştırılmasını sağlayan Atatürk barajı, GAP kapsamında inşa edilen dev sulama kanalları aracılığıyla Ceylanpınar ve Mardin ovalarına da su vermesi için çalışmaları devam ediyor.

Hizmete açıldığı 1992 yılından beri sağladığı enerji üretimiyle de ülke ekonomisine ciddi destek veren Atatürk Barajı'nın resmi kaynaklara göre milli ekonomiye katkısı 40 milyar lirayı aşmış bulunuyor.

Sulanan arazi miktarı 3,5 milyon dekar olacak

Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, , Atatürk Barajı'nın suyunun içme, sulama ve enerji amaçlı kullanıldığını, Baraj sayesinde Suruç, Bozova ve Harran ovalarını kapsayan yaklaşık 2,5 milyon dekar arazinin sulandığını, gelecek yıldan itibaren de Mardin ve Ceylanpınar ovalarının bu baraj aracılığıyla sulanmasının sağlanacağını bildirdi.

Sulanacak alanın artmasına rağmen, barajda su sıkıntısı yaşanmayacağını ifade eden Kasap, "Suruç Ovamız 560 bin dekarlık saha. Geçen yıl bunun 310 bin dekarına su verdik. Bu yıl da su verdiğimiz alanı 350 bin dekara çıkaracağız. Önümüzdeki yıldan itibaren de Mardin ve Ceylanpınar ovalarına, yani 1 milyon dekar araziye su vermeye başlayacağız. GAP Eylem Planı kapsamında 2019 yılına kadar da bu bölgeye su vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.