Manisa'da, M.Ö. 2800'lü yıllara dayanan kazaziye ve 3 bin yıllık bir tarihi olan telkari sanatını kadınların öğrenmesi için kurs açıldı. Tarihi Yeni Han'da Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından başlatılan kursa katılan 16 kadın, uzman eğitimcilerden telkari ve kazaziye sanatının inceliklerini öğrendi.

Kursiyerlerin çok güzel çalışmalara imza attıklarını kaydeden Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, kazaziye ve telkari çalışmaları yapıldığını belirttti. Kanca, "Yapılan çalışmalar tatil beldelerinde turistlere satılıyor ve kazanılan para kursiyerlere veriliyor. Hem meslek edinmiş oluyorlar hem de gelir elde ediyorlar. Aynı zamanda eski sanatları da yaşatıyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş olan sanatlara öncelik veriyoruz. Telkari ve kazaziye çalışmalarımızla Mardin Midyat'a rakip oluyoruz" dedi.

SULTANLARIN KAFTANLARINI SÜSLEME SANATI

Kazaziye Öğretmeni Nilgün Bilgiç Çavdur, bu sanatın inceliklerini anlattı ve kadınlar tarafından ilgi gördüğünü söyledi. Çavdur, "Kazaziye sanatının Milattan Önce 2800 yıllarında Lidyalılar'la Anadolu'da başladığı rivayet ediliyor. Sultanların kaftanlarını süsleme sanatı olarak başlıyor.