İki metre yüksekliğinde, ucunda sarık bulunan asırlık Osmanlı mezar taşı,Hırvatistan'ın doğusundaki Cernik şehrinde bulunan Fransisken Manastırı'nda muhafaza ediliyor.

18. yüzyıla ait manastırın inşası sırasında bulunan ve aynı yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mezar taşı, onarıldıktan sonra manastırın bahçesine yerleştirilecek.

Manastırdaki rahiplerden Josip Vukoja, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onarılmak üzere Cernik yakınındaki Nova Gradiska Şehir Müzesi'nde bekletilen mezar taşınının hikayesini anlattı.

Vukoja, iki metre uzunluğundaki dev mezar taşının, Hırvatistan Kültür Bakanlığı kararınca bulunduğu Fransisken Manastırı'nın himayesine bırakıldığını belirterek, mezar taşını onardıktan sonra yeniden manastırın bahçesine yerleştirmeyi planladıklarını aktardı.

Üzerinde sarık dışında herhangi bir işaret ya da yazının bulunmadığı mezar taşının, Osmanlı'nın bölgedeki son sancakbeyine ait olabileceğini söyleyen Vukoja, bu mezar taşının Hırvatistan'daki manastırlarda korunan tek Osmanlı mezar taşı olduğunu kaydetti.

1552 yılına kadar devam eden Osmanlı-Hırvat savaşının ardından fethedilen Cernik'in 1557 yılında sancak ilan edildiğini anlatan Vukoja, daha önce adı Cazma olan sancağın, zaman içerisinde Pakric ve Cernik isimleriyle anıldığını ifade etti.