Mak Danışmanlık Şirketi , 25 - 29 Nisan arasında 30 büyükşehirde 25 il ve 163 ilçede beş bin 500 kişi ile yaptığı "Bahar 2016 Türkiye gündemi araştırması sonuçlarını İstiklal'e açıkladı. MAK Danışmanlık'ın son anketinden bomba sonuçlar çıktı. AK Parti'de genel başkan değişmeli mi?, Yeni anayasada laiklik nasıl tarif edilmeli?, MHP'de yaşanan kongre tartışmaları MHP'de ne değiştirecek

MAK Danışmanlık'ın araştırmasına göre başkanlığa destek yüzde 60. AK Parti'nin oyu ise 52,5 Diğer partiler de şöyle: CHP yüzde 22; MHP 11; HDP 8

Halktan Başkanlık Sistemi'ne büyük destek

MAK Danışmanlık'ın anket sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edildiği şekliyle "Türk tipi başkanlık sistemi"nin toplumun önüne bir referandumla gelmesi durumunda "kararsız seçmenin sayısal yüzde ile dağılımı durumunda %60'ların üzerinde" bir oranla yani çok rahat şekilde milletten onay alacağını görülüyor.

AK Parti'de yeni bir genel başkan gerekli mi?

Kamuoyu araştırmasında AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen 2888 kişiye "Size göre bu aşamada AK Parti'de bir Genel Başkan değişikliği öncelikli bir gündem konusu mudur?" diye sorusuna AK Partiye oy vereceğini söyleyen seçmenin %68 lik bir bölümü hayır derken, % 12 lik bir bölümü ise evet cevabını verdi.

YENİ ANAYASADA LAİKLİK NASIL YER ALMALIDIR?

Son günlerin en tartışmalı konularından biri olan yeni anayasada laiklik kavramının yer alıp almaması oldu. MAK Danışmanlık yeni anayasada laiklik kavarmı nasıl yer almalıdır sorusuna net bir tarifi yapılarak yer almalıdır diyenlerin oranı yüzde 40 olurken, dinin devlet işlerine karışmaması şeklinde tarifi yer almalıdır diyenlerin oranı ise yüzde 15'te kaldı.

YENİ ANAYASADA LAİKLİK OLMALI MIDIR?

MAK'ın anketine katılanların yüzde 44'ü laikliğin yeni anayasada yer alması gerektiğini dile getirirken, yüzde 33 ise laikliğin anayasada yer almaması gerektiğini ifade etti. Kararsızların oranı ise yüzde 33.

MHP genel başkanı değişirse partinin alacağı oy oranı artar mı?

1 Kasımda MHP'ye oy vermedim diyen seçmene soruldu: MHP de olası bir lider ve yönetim değişikliği durumunda bu partiye oy verir misiniz? Sancılı bir kongre süreci yaşayan MHP'nin sokaklara taşmış genel başkanlık yarışında genel merkezle muhalif adaylar arasıda kıyasiye bir çekişme ve ciddi iddialar var. Bu iddiaların en önemlisi de MHP genel başkanı değişirse MHP'nin oy durumunda ciddi bir artış olabilir mi sorusu

Bu noktada verilen cevaplar mevcut genel başkan Devlet Bahçeli'nin başkanlığında bu partiye oy vermeyen en azından 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy vermeyen seçmenlerin %55'i MHP de lider değişse de "yine oy vermem" diyor. Ancak %10'luk bir kesim "lidere ve kadroya bakar ona göre etkilenip verebilirim" derken % 11'lik bir kesim de lider kadro ve projelere bakıp karar verme niyetinde... Tüm bunlara karşılık % 6 lık bir oran MHP de "lider değişikliği halinde MHP ye oy vereceğim" diyor.

Yeni partiye ihtiyaç var mı?

MAK Danışmanlık yaptığı ankette yeni bir partiye ihtiyaç olup olmadığını sordu. Ankete katılanların yüzde 36'sı yeni partiye ihtiyaç olduğunu söylerken, yüzde 44 ise yeni bir partiye ihtiyaç olmadığını dile getirdi.

İŞte MAK Danışmanlık şirketinin yaptığı kapsamlı o anket sonuçları:

Kaynak: İstiklal