Fransa ev sahipliğinde düzenlenen G7 zirvesine Donald Trump ve Emmanuel Macron'un görüşmeleri damgasını vurdu. İki liderin masasındaki en önemli konu ise İran meselesiydi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre G7 liderleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u görüşülen ve kararlaştırılan konuları İran'a iletmekle görevlendirdi. Bu karara göre Macron, Körfez'deki gerilimin düşürülmesinde ve Tahran ile iletişimde aracı rol oynayacak.

LCI televizyonuna konuşan Macron, "Ortaklaşa söylemek istediklerimize karar verdik. Sonunda herkesi zayıflatan ayrılıklar sona eriyor. Herkes çatışmadan kaçınmak istiyor. Donald Trump da bu konuda son derece açıktı" dedi.

Macron, Cuma günü İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya gelmişti.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G7 Zirvesi kapsamında, "İran ile ilgili görüşmede iki husus öne çıktı. Birincisi, hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor. İkincisi, G7 ülkeleri bölgenin istikrarına ve barışına bağlı, buna zarar veren hiçbir eylem istemiyor" dedi.

Macron, Biarritz'de düzenlenen G7 Zirvesi kapsamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün akşam G7 ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği yemekte İran'ı görüştüklerini söyledi.

Gazetecilerin sorusu üzerine, İran'a nükleer anlaşma konusunda mesaj iletilmesi konusunda liderler tarafından kendisine görev verilmediğinin altını çizen Macron, İran konusunda her ülkenin bazı inisiyatifler alacağını vurguladı. Macron, "İran ile ilgili görüşmede iki husus öne çıktı. Birincisi, hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor. İkincisi, G7 ülkeleri bölgenin istikrarına ve barışına bağlı, buna zarar veren hiçbir eylem istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zirvede yapılan oturumların ve görüşmelerin iyi geçtiğini aktaran Macron, Fransa'da, çoğu Amerikalı olan internet devlerine uygulanan vergiye ilişkin, "(ABD Başkanı Donald) Trump'a söyledim. OECD'de bir çözüm bulursak, (internet devlerine) vergi uygulanmaz" dedi.