ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO Zirvesi öncesi Londra'da bir araya geldi.

NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" yönündeki açıklamasıyla ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Açıklamalarımın arkasındayım, güçlü bir NATO'dan yanayım" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron bir numaralı önceliklerinin DAEŞ'ten kurtulmak olduğunu ancak bunun halen gerçekleşmediğini belirtti. Macron, "Terörist tanımının netleşmesi gerekir" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump da konuşmasında Macron'dan övgüyle bahsederek, "Macron büyük bir siyasetçi" dedi.

ABD'nin NATO için daha fazla harcama yaptığını ve Macron'un bunu kabul etmesinin sevindirici olduğunu belirten Trump, "ABD'nin ne kadar çok ödeme yaptığını söylemeniz önemli" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le yaptığı görüşmeden sonra açıklamalarda bulunmuştu.
ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamasının çok saygısızca olduğunu söylemişti.

Liderlerin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Macron: Açıklamalarım tepki çekmiş olabilir ama bunların arkasındayım. ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATO'dan yanayım.

- Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için 'düşmanımız kimdir?' Bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor.

- NATO üyelerinin ortak bir 'terör' tanımı yok.

- ABD'nin daha fazla ödeme yaptığını görüyotuz ve bunu yavaş yavaş değiştiriyoruz. Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır.

Trump: Afrika'da varlığınız çok önemliydi. ABD'nin çok fazla, diğerlerinin çok az ödeme yaptığını söylemeniz önemliydi. Biz çok önemli bir oyuncuyuz ve biz olmadan NATO kesinlikle aynı şey olmayacaktır. ABD'nin sırtından geçiniyorlar.

- (Fransa ile ticaret anlaşmaları) Bu konuda görüştük ve çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Vergiler konusuna çözüm getirebiliriz. Önemli olan ABD şirketleri sadece bize vergi vermeli, başka ülkelere değil. Ortak bir çıkar için bir vergi uygulamasıyla çözeceğimizi düşünüyorum.

'Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar'


Macron: 'Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için 'düşmanımız kimdir?' bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor.

ABD'nin daha fazla ödeme yaptığını görüyoruz ve bunu yavaş yavaş değiştiriyoruz. Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır.'

'Bizim Türkiye'yle olan ilişkilerimiz nasıl, bunları da konuşuyoruz. Türkiye'yle ilgili bütün toplantılarımızda bunlar konuşuluyor.'

'Türkiye ile pek çok konuda işbirliğimiz var. Liderlerin söylediklerine saygı gösteriyorum. Ama Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil'

'Müttefik ülkelerin terörizm tanımları farklılık gösteriyor.'

'Avrupa'nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti.'