Türkiye’de, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kullanılan araç sayısı her geçen gün artıyor. Öyle ki bugün neredeyse her iki araçtan birinin LPG’li olduğunu görmek mümkün. Uzmanlara göre Türkiye’deki araçların yüzde 45’ine yakını LGP kullanıyor.



Mersin Gül-Cem Otogaz Dönüşüm Sistemleri Sahibi Necdet Sakar, 1990’larda başladıkları otogaz dönüşüm işinde çok büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. LPG’nin hem ucuz hem de çevreci olması nedeniyle dünyada yoğun ilgi gördüğünü belirten Necdet Sakar, ancak bu sistemde bakımın hayati önem taşıdığını söyledi.



Son zamanlarda sistemdeki bazı malzemeler için kullanım ömrü belirlendiğini hatırlatan Necdet Sakar, bunun dışında kalan diğer parçalar için de kontrollerin belirli sürelerde mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti. Araçta hiçbir sıkıntı yaşanmasa bile her 6 ayda ya da 10 bin kilometrede bir sistemin kontrolden ve bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Necdet Sakar, şunları söyledi:

“Zaman zaman araçlarda yangın çıktığını medyadan izliyoruz, okuyoruz. Bu sorunlar LPG’den değil LPG’li araçların bakımlarının ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. 50 lira 100 lira bakım masrafından kaçınılıyor ama sonra binlerce lira zarara uğranıyor. LPG’nin bugün hem çevreye hem de cebimize katkısı artık kanıtlanmış durumda. Benzinli araçlar boşuna otogaz sistemine dönüştürülmüyor. Ancak araç sahiplerimizin, sürücülerimizin LPG’li araçlarının bakımlarını ihmal etmemelerini buradan bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.” (Müslüm Aktürk-MERSİN)