Oruçluyken kusmak orucu bozar mı? Kasıtlı ya da kasıtsız kusma durumunda oruç tehlikeye girer mi? sorularına iki şekilde cevap vermek mümkün..

Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, ”ağız dolusu” olması hâlinde, orucu bozar.

Ağız dolusu kusmak, biri kendiliğinden gelen, diğeri de isteyerek olmak üzere iki şekilde meydana gelir. Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse oruç bozulmaz.

Her sene Ramazan ayında sıklıkla sorulan sorulardan olan kusmak orucu bozar mı sorusu, bu sene de çok araştırılıyor. Ramazan ayı içerisinde olmamız sebebiyle özellikle oruç tutan kişiler tarafından orucu bozan durumlar sıklıkla araştırılıyor. Kusmak da bu durumların başında gelen konu olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Niyetli olunan günlerde geçirilen rahatsızlıklar nedeniyle kusmalar olabiliyor. Böyle durumlarda da kusmak orucu bozar mı sorusu sıklıkla soruluyor. Diyanet işlerinden ve Nihat Hatipoğlu’ndan konu ile ilgili verilen cevaplar çok merak ediliyor. Nihat Hatipoğlu’nun programında konu ile ilgili verdiği cevaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Kusmak orucu bozar mı? Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde orucu bozan durumlar çokça merak ediliyor. Ve bu sorunun cevabı haberimizde yer alıyor. Nihat Hatipoğlu’nun kusmak ve oruç konularına ilişkin vermiş olduğu cevap haberimizde yer alıyor. Diyanet başkanlığına da yıllardır sorulmakta olan kusmakla oruç bozulur mu sorusunun cevabı yıllardır aynı olmasına rağmen her sene tekrardan soruluyor. Özellikle Ramazan ayının ilk günlerinde çokça sorulan kusma durumu hakkında detaylı bilgi, Nihat Hatipoğlu’nun sunuculuğunu yapığı programdan geldi.

Kusmak orucu bozar mı sorusuna verilecek cevap, kusmanın miktarına göre değişiklik gösterir. Eğer kişi kendiliğinden kusarsa orucu bozulmaz. Fakat kusmayı isterse ve kusarsa, orucu bozulur ve kefaret orucu tutması gerekir. Eğer kendi isteği dışında ağız dolusu kusma gerçekleşirse oruç bozulur. Burada orucun bozulmasını etkileyen şey kusmanın miktarıdır. Bir ağız dolusu kusma olursa oruç bozulur. Ramazan ayında kusmak çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu duruma düşmemek için ise yapılabilecek bazı şeyler vardır. Örneğin sahur vakitlerinde çok ağır yemekler yerseniz, gün içerisinde mideniz fazlasıyla zorlanacağı için kusma ihtimaliniz de artacaktır. Bu noktada iftar ve sahur öğünlerinizde neler yediğiniz oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

RAMAZAN AYINDA KUSMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

On bir ayın sultanı olarak değerlendirilen Ramazan ayı boyunca dikkat edilecek bazı noktalar ile çok daha ferah bir şekilde ibadetinizi yerine getirebilirsiniz. Uzmanların Ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken şey olarak gösterdikleri ise iftar ve sahur menüleri oluyor. Bu nedenle iftara ne pişirsem sorusu sıklıkla araştırılıyor. Haberimizde yer alan iftar menüsü sayesinde sıcak Ramazan günlerini rahatlıkla ardınızda bırakabilirsiniz. Bu sene Ramazan ayında günlerin oldukça uzun olması gerekçesiyle vücudunuzda çeşitli değişiklikler olabilir. Uzun süre aç ve susuz kalmanın yanı sıra yüksek sıcaklıklar da Ramazan günlerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeplerle iftar ve sahur menüleri oldukça büyük önem taşımaktadır. Uzmanlara göre iftar menülerinde çorba, hafif bir et veya sebze yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmekle oluşan menüler ağırlıklı olmalıdır. İftara çorba ile başlanmalı, 10 dakika ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. İftardan 2-3 saat sonra ise meyve, süt ya da haftada 1-2 gün sütlü tatlı seçenekleri ara öğün olarak tercih edilmelidir.

İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmeli

Ramazan günlerinde sahur ve iftar saatleri arasında uzun saatler olacağı için çoğu kişi susuzluk hissetmekten korkuyor. Fakat uzmanlara göre, iki ana öğün arasında tüketilecek olan 2 litre su, bir sonraki gün tutulan oruçta çok yardımcı olacak. Bağırsakların çalışmasında da büyük bir etki sağlaması nedeniyle su tüketimi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Fakat oruç tutmadan bile iki litre su tüketmeyen toplumumuzun, iftar ve sahur saatleri arasında kalan kısa zaman diliminde iki litre su tüketmesini beklemek bazı uzmanlara göre oldukça yersiz bir istek. Fakat tıp dünyasında hakim olan fikir, Ramazan günlerinde iki litre su içilmesi gerektiği yönünde oluyor.

Bağırsak tembelliğine karşı sahurda kahvaltı yapılmalı

Oruç tutarken rahat olmak için en çok dikkat edilmesi gereken şeyler arasında sahur öğününü dengeli ve hafif geçirmek maddesi de yer alıyor. Uzmanlar tarafından, sahur sofralarında çorba ya da birkaç dilim ekmek, peynir, süt, tuzsuz zeytin ve salata gibi yiyeceklerin tüketilmesi durumunda bağırsak tembelliğinin ortadan kalkacağı belirtiliyor. Bağırsak tembelliğini önlemek için gerekli ölçüde posalı ya da lifli besin alınması halinde çok daha rahat şekilde oruç tutulacağı belirtiliyor. Sahur öğünlerinin iftar menüleri gibi olmaması gerektiği, pilav veya et gibi ağır gelecek yemeklerden kaçınılması da tavsiye ediliyor.