İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yapması sonucu küresel ısınmak yaşanıyor. Odun, kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması, ormanların hızla yok olması, hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak tüketim alışkanlıklarının artması sonucu doğaya salınan karbondioksit, metan ve diğer gazların artmasına sebep oluyor. 1860’dan günümüze tutulan kayıtlarda küresel ısınmanın 0.5 ile 0,8 derece kadar artış gösterdiğini ortaya çıkardı. Bilim adamları küresel ısınmanın bugün görülen etkilerinin eğer önlemler artırılmazsa 2100 yılından itibaren gözle görülür şekilde artacağını ortaya koymaktadır.

NELER OLACAK?

Küresel ısınmanın ne olduğunu anlamak istemeyen, gerekli tedbirleri almak için çaba göstermeyen insanoğlu “neler olacak” sorusunun cevabıyla daha çok ilgili… Bilim adamları küresel ısınmanın 2100 yılından itibaren dünyanın yarısına yakınında görülmemiş bir kuraklık yaşanacağını öngörüyor. Yağmurların azalması birçok fakir ülkede hayvancılık için büyük önem taşıyan otlakların kurumasına, hayvanların ölmesine, hayvancılıkla yaşamlarını sürdüren göçerlerin açlıkla karşı karşıya kalmasına neden olacak. Tarım alanlarında kuraklığın hemen gözle görülmemesinin sebebi yeraltı suları…

SEL BASKINLARI YAŞANACAK

Yağışların azalması, bir süre sonra yeraltı sularının da kurumasına dolayısıyla toprağın nemini kaybedip kuruyup kavrulmasına sebep olacak. Küresel ısınma yerkürede tarım faaliyetlerinin yeterince yapılamamasına neden olacağından bir yerden diğer bir yere büyük ve toplu göçler gerçekleşecek. Küresel ısınma aynı zamanda yağış ve buharlaşma dengesini değiştirecek. Bir tarafta deniz suyu seviyesinde yükselmeler olup kara parçaları sular altında kalırken diğer yandan aşırı yağışlar nedeniyle su taşkınları ve sel baskınları yaşanacak. Kuzey yarım kürede bunlar yaşanırken, güney yarım kürede aşırı sıcaklık, kuraklık ve susuzluk yaşanacak. Susuzlukla beraber salgın hastalıklar hortlayacak. Toplu ölümler gerçekleşecek.

ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

İnsanoğlu kendi elleriyle bozduğu dünyanın doğal yapısını yine kendi elleriyle onarabilir. Ancak bunun için küresel ısınmanın farkında olarak her birey üzerine düşen görevi titizlikle yerine getirmelidir. Egzoz gazı salınımında fabrikalara ve arlara çeşitli filtreler takmak, su ve elektrikten tasarrufu sağlayıcı araçlar kullanmak, mesai saatlerinin bir saat öne çekilmesi, sokak aydınlatmasında ve ısınma ve su ısıtma aracı olarak güneş enerjisinden yararlanılması, fosil yakıt yakan araçlar yerine elektrikli araçlara geçmenin sağlanması, daha az su kullanımı için sifon depolarının 6 litreden 4 litreye düşürülmesi, deniz suyundan kullanım suyu elde edilmesi gibi bir dizi önlemler alınabilir.

TÜRKİYE’YE ETKİLERİ

Bilim adamları küresel ısınmanın etkisiyle 2070 yılında Türkiye genelinde sıcaklıkların 6 dereceye kadar yükseleceğini söylüyorlar. Karadeniz Bölgesi dışında yağışlar iyice azalacak. Ekosistem bozulunca birçok canlı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan senaryoda kuraklık konusuna dikkat çekiyor.

Bizler henüz farkına varmasak da tarımla ilgilenen çiftçiler, toprağın veriminin azalmasında sıcaklık artışları ve kuraklığın farkındalar… Sulama ile ilgili ciddi sıkıntılar çekmeye başladılar. Toprağın kalitesinin hızla azalması ve topraktaki tuz oranının artması da yeraltı sularının da kuruduğunun işareti olarak gösteriliyor.

AMAZON ORMANLARI TEHLİKEDE

Küresel ısınma nedeniyle 2080’e kadar 200 ila 600 milyon insan açlık çekecek. 1.1 milyar-3.2 milyar insan da susuzlukla mücadele edecek. 130 ülkeden 2bin 500 bilim adamının katılımıyla Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubunun hazırladığı rapora göre; küresel ısınma nedeniyle 2030 yılına kadar 7 milyon insan su baskınları ve felaketlerle boğuşacak. Bilim adamları 1860 yılından günümüze kadar tutulan ısı kayıtlarının gösterdiği hızda bir değişim olmazsa, sıcaklık artısı 2 ve 3 dereceye ulaştığında tüm Amazon Ormanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Nazan Öçalır - İstiklal Gazetesi / Yazı Dizisi