Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri topladığı ve bu verileri ABD seçimleri ve Brexit referandumunu etkilemek için kullandığı iddiasının yankıları sürüyor.


Sosyal medya devi Facebook, bir kullanıcısı ve yatırımcısı tarafından mahkemeye verildi. Reuters'ta yer alan habere göre, Davalar ABD'nin San Francisco ve San Jose kentlerinde açıldı.

Aynı haberde yer alan yoruma göre, bir Facebook kullanıcısı ve yatırımcısı 20 Mart tarihinde ayrı ayrı açtıkları davalar, sosyal ağın Cambridge Analytica skandalıyla ilgili karşılaşacağı birçok başka davanın öncüsü olabilir.


Veri skandalıyla ilgili Facebook hesabından "hata yaptık" açıklamasında bulunan Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'den, Rusya'nın 2016'da ABD başkanlık seçimlerine karışması iddiasına ilişkin de açıklama gelmiş, Facebook'un CEO'su, şirketin seçimler sırasında sorunlara yeterince hakim olmadığını söylemişti.


Veri ihlali iddiaları sonucu sosyal medyada başlatılan 'Delete Facebook' (Facebook'u silin) kampanyasına WhatsApp'ın kurucusu Brian Acton da destek vermişti.

Sosyal medya devi Facebook, 2014 yılında popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı 19 milyar dolar karşılığında satın almıştı.


Sosyal medya devi Facebook'ta çok sayıda hesaba erişim sağlayarak veri ihlalinde bulunduğu öne sürülen veri analiz şirket Cambridge Analytica'nın CEO'su Nix'e görevden el çektirildi.


Facebook'tan kişisel verileri izinsiz şekilde aldığı öne sürülen analiz şirketinin en tepedeki yöneticisine ait gizli çekilen görüntüler, verilerin ABD başkanlık yarışında Trump'ın lehine kullanıldığını ortaya koydu.

(Channel 4 News'un Cambridge Analytica'nın görevden alınan Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Nix ile yaptığı gizli çekimden bir kare)