İŞTE O MİTLER VE GERÇEKLER

Önemsiz basit bir grip etkenidir. Gereksiz yaygara yapılıyor

Cevap: Coronavirüs ailesi basit bildiğimiz grip etkenidir bu doğru. Fakat Covid-19 dediğimiz Yeni Coronavirüs; çok daha hızlı bulaşan ve çok daha öldürücü olan bir genetik değişime uğramış bir virüstür. Öldürücülüğü %4 ile 14 arasındadır. Ortalama 20 kişiden birini öldürecektir.

Gençlerin korkmasına gerek yok sadece yaşlıları ve kronik hastalığı olanları öldürüyor

Cevap: Yaşlıları, kalp ve akciğer hastalığı olanları daha fazla etkiliyor. Fakat gençleri ve ek hastalığı olmayanları da etkiliyor ve öldürüyor. Sadece bulaşmayanları öldürmüyor. O nedenle tedbir almak lazım

Çin'den gelen ürünlerden hastalık bulaşmaz

Cevap: Virüs yüzeylere bulaştığında belli bir süre(günler/haftalar) canlı kalabiliyor. Bu canlılık süresini ısı değişiklikleri ve kimyasallara maruziyet belirler. Kargolardan şu ana kadar bulaş bildirilmedi. Ama teorik olarak bulaş olması mümkün

Korunmak için el yıkamak önemlidir

Cevap: Virüs solunum ile bulaşıyor. Solunum yolu ile bulaşan etkenler el teması ile çok daha hızlı bir şekilde bulaşır. El yıkamak enfeksiyonun bulaşmasını en aza indiren şeylerden biridir. Su ve sabuna ulaşılmadığında el dezenfektanları kullanılabilir

Maske koruyucu değildir

Cevap: Solunum yolu ile bulaşan etkenlere karşı maske kullanmak en az el yıkamak kadar
önemli ve koruyucudur. O nedenle Çin'de dış mekanlarda maske zorunluluğu getirildi.

Kolonya virüsleri öldürür

Cevap: Kolonyanın içinde bulunan alkol bir dezenfektandır. Fakat etkili olabilmesi için en az %80 alkol içeriğine sahip olmalıdır.

Soru: Tuzlu su ile burnu düzenli yıkamak hastalığı önler

Cevap: Hayır. Yapılan ciddi hiçbir çalışmada hastalığın önlendiği gösterilmemiştir. Bir iki çalışmada hastalığın süresini azaltabileceği düşünülmüş.

Soru: Tedavisi bulunmuş. Tedavi sıtma ilacıymış

Cevap: Şu an için Tedavisi yok. Sıtma ilacı da dahil olmak üzere birçok ilaç denendi yada deneniyor. Fakat hastalığı ortadan kaldıran her hangi bir tedavi yok.

Soru: Zencefil zerdeçal ....hastalığı iyileştirir

Cevap: Tedavide faydası yok. Ayrıca bu tür baharatların ana vatanı ve en yoğun kullanıldığı yer Çin. Ne bulaşmasını ne de ölümleri engellemedi.

Soru: Türk ırkını genetik olarak tutmuyor

Cevap: Hahaha. Sizce mümkün mü? Uygur Türkleri Çinlilerden sonra en fazla bulaşan ırkı temsil ediyorlar. Azeri Türkleri ile aynı genetik havuzdayız. İranda Farslar kadar Azerilerde enfekte oldu.

Prof.Dr.Muhammed Emin Akkoyunlu