Totalde yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 55-59 arasında ölüm oranı olduğunun altını çizen Cinel, "3. dalga çok daha yüksek rakamlarla karşımıza çıkacak. Günlük yeni vaka sayısı 50 bine dayandı. Günde 500 kişiyi kaybedeceğimiz günler yakın" ifadesini kullandı.

"BU SAYILARLA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

"Yoğun bakımlarımızda yerimiz var ama vaka sayısının gidişi, artışı sürdürülebilir değil" diyen Prof. Dr. İsmail Cinel, şunları söyledi: "Yoğun bakım ölüm oranlarında artış olacak. Aşılamada 65 yaş üstünü korumayı başardık. Virüs yeni silahlar geliştirdi. Yaş ortalaması 77'lerden 58'lere düştü. Şu anda gözlemlediğimiz hastalar çok daha erken yoğun bakıma ihtiyaç duyuyorlar.

Tahrip olmuş organlarla geliyorlar. Bu da çoklu organ yetmezliğiyle ölüm oranını artıracak gibi görünüyor. Virüs bağışıklık sistemimizi etkiliyor ve bu bağışıklık sistemini etkilemesi nedeniyle de mantarlar ve bakteriler gibi mikrop türleri hastayı septik şoka götürüyor.

Daha çok dirençli enfeksiyonlar görüyoruz yoğun bakımlarda. Virüs buna ortam hazırlıyor. Aşılananlarda gevşeme olmayacak, onlar maske, mesafe, hijyen kurallarına devam edecek."

İSRAİL'DEN SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI HABERİ

İsrail basınında yer alan bir habere göre ülkede gerçekleştirilen bir araştırmada tam da doktorların umut ettiği bir sonuç çıktı. The Times of Israel gazetesindeki habere göre Kovid-19 aşısı sadece uygulananları korumuyor, çapraz koruma ile geri kalanlarda da etkili oluyor.

UMUT VERİCİ

İsrailli araştırmacıların ortak yürüttüğü çalışma sürü bağışıklığı noktasında da umut verici verileri ortaya koydu. Araştırmacılar çalışmalarını çocuklar yani henüz aşı olmayanlar üzerinde yürüttü. Çıkan sonuçlara göre aşı olan topluluk içindeki çocukların pozitif olması düşük oluyor.

Araştırmayı yürüten Technion- Israel Institute of Technology ve Maccabi Healthcare Services ekibi internette yayınlanan araştırma sonuçlarında "Kovid-19 aşısı sadece olanları değil, çevresindekileri de koruyor. Kitlesel aşılama, aynı zamanda aşılanmayanlar arasındaki bulaş riskini de düşürüyor" notunu düştü.

FİLİSTİN'E KOVİD ZORBALIĞI

İsrail, Kovid-19 aşı uygulamasında işgal altındaki Filistin topraklarını yok saymakla eleştirilen ancak kendi topraklarında ise ülke genelinde aşılanması gereken nüfusunun yüzde 100'ünü aşılayan ilk ülke olmuştu.