Dünya ekonomisini büyük ölçüde sarsan koronavirüs salgını hayatı olumsuz etkilemeyi devam ediyor. Pandeminin darbe vurduğu 2020 yılında, turizm gelirlerinin milli gelir içindeki payı dibe vururken, on binlerce insan da işini kaybetti. Turizmin ana uzmanlık alanlarından biri olan ve insan hayatına büyük katkı sağlayan spor turizmi de bu salgından olumsuz yönde etkilen sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Honest Travel– Ankara Operasyon Müdürü ve Proje Koordinatörü Erdoğan Filiz 2019 yılında başlayarak küresel bir kriz haline dönüşen koronavirüs salgınının birçok sektörü etkilediği gibi spor turizminini gelişmesine darbe vurduğunu söyleyerek bir çok spor müsabakasının yapılmadığını belirtti.

İstiklal.com.tr'ye konuşan Erdoğan Filiz, İnsanların stresten uzak durma kaynağı ve rahatlama terapisi olan spor ve bileşenlerinin müsabakaların seyircisiz oynanması ve amatör spor branşında oyuncuların yüz yüze gelememesi nedeni ile yapılamadığını belirtti.

MASKE, MESAFE, VE HİJYEN KURALLARINA UYARAK HAYATA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM ETMEMİZ GEREKİYOR

'Normalleşme sürecine büyük bir katkı sağlayacak olan spor turizminin gerek ekonomik açıdan gerekse yaşanılan pandeminin etkisini bir nebze de olsa azaltacağı düşünüyorum' diyen Filiz sözlerine şöyle devam etti, 'Antalya'da bulunan otellerde Avrupa takımları Ocak-Şubat kamplarını yapmaya devam ediyor. Yurt içinde yerli sporcularımızın ve sporcu öğrencilerimizin gerekli tedbirleri alarak spordan uzaklaşmak yerine sporun fiziksel olarak insan anatomisine olumlu katkısını, salgınla ve hastalıkla başa çıkmamızda çok etkili olduğunu unutmamamız gerekiyor. Maske, mesafe, ve hijyen kurallarına uyarak hayata kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor. Pandemi süresince yaşadıklarımızın en önemli öğretisi bununla başa çıkmayı öğrenmek oldu." dedi.

SPORCULARIMIZ HEM PSİKOLOJİK HEM DE EKONOMİK OLARAK NEFES ALMIŞ OLACAK

İnsanların evlerde kapalı ortamlarda uzun süre kalmasının ruh sağlını olumsuz etkilediğini söyleyen Filiz 'Normal bir insan hayatta sürekli başarılı olarak mutlu oluyor. Bizlerin yaşarken fark edemeyeceğimiz temel ihtiyaçlarımızı yerine getirebilme dürtülerimiz bizlerin başarı teşvikleri olduğunu unutmayalım. İnsan var olduğu sürece her zaman ileri gitme ihtiyacı ve kendini geliştirme ihtiyacı duyacaktır. Umarım çok kısa zamanda sürece hepimiz sürece katkı sağlayarak normalleşecek eski günlerde olduğu gibi, otellerde, spor merkezlerinde ve sahalarda bir araya gelerek şampiyonluk sevinçleri yaşayıp mücadele etmenin başarısı ve azmini yeniden yaşayacağız. Bu sayede hem spor turizmi canlanacak, sporcularımız hem psikolojik hem de ekonomik olarak nefes almış olacak. Konaklama ve müsabakaların yapıldığı oteller ve buradaki çalışanlar da bu süreçten olumlu şeiklde faydalanacak." şeklinde konuştu.

KAYIP YÜZDE 70

Spor Turizmi Birliği Derneği Başkanı Recep Şamil Yaşacan, pandemi nedeniyle bir çok takımın Antalya'ya gelemediğini ve kayıplarının yüzde 70'i bulduğunu belirterek 'Eskiden spor kampına 2 binin üzerinde takım gelirdi. Bu sadece futbol değil, voleybol, bisiklet, basket diğer spor branşlarının takımları gelirdi. Bunların hepsi müthiş derecede etkilendi, yüzde 70'lik bir kaybımız var' değerlendirmesini yapmıştı.