Aralık ayının sonunda koronavirüs salgını ilan eden Çin, pandeminin ilk dalgasını atlatmasına karşın, 1990'dan beri her yıl gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) hedefi açıklama geleneğini bir kenara bıraktı.

30 yıldır ilk kez GSYH hedefi konulmayacağı açıklaması Başbakanı Li Keqiang tarafından en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısının açılışında yapıldı.

Yıla yüzde 7 ekonomik küçülmeyle başlandı
Dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü olan Çin'in ekonomisi, 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 6.8 daralmıştı.

Büyük bilinmezlik nedeniyle
Başbakan Li "Kovid-19 salgınının dünya ekonomisi ve ticari iklim üzerinde neden olduğu büyük bilinmezlik nedeniyle ülkemiz büyümeye yönelik tahmin yapmayı zorlaştıran etkenlerle karşı karşıya" dedi.

Sıfır yoksulluk hedefi
Bununla birlikte Çin'in 2020 sonunda sıfır yoksulluk hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söyleyen Li, tarımsal kakınma ve yoksulluğun giderilmesi yönünde büyük çabaların devam ettirileceği mesajını verdi.

Kritik açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşı açtığı Çin'e koronavirüsün sorumluluğunu yıkma ve bedel ödetme hamlesini eklediği döneme denk g