Güney Kore, 2 Dünya Savaşı'nda Japon askerleri için seks kölesi olarak çalışmaya zorlanan kadınlara ait olduğu belirtilen ilk hareketli görüntünün bulunduğunu açıkladı.
Savaş sırasında Çin'in Yunnan bölgesinde bulunan ABD ve Çin askerlerince çekilen 18 saniyelik siyah beyaz görüntüyü, Güney Kore'deki Seul Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar ABD'deki arşivlerini incelerken buldu.

1944 tarihli görüntülerde ayakları çıplak olduğu görülen 7 kadın Çinli bir askerle konuşuyor. Zira görüntülerin bölgedeki Japon işgali sona erdikten hemen sonra çekildiği de açıklandı.

Çoğu Güney Kore'den olan ancak aralarında Çin, Endonezya, Tayvan, Filipinler ve diğer ülkelerden kadınların da olduğu seks köleleri hakkında daha önce sadece tanık anlatımları ve fotoğraflar bulunuyordu.
Güney Koreli aktivistlere göre 2.Dünya Savaşı'nda yaklaşık 200 bin kadın askerler tarafından seks kölesi olarak kullanıldı. Bugün bu kadınlardan çok azı hayatta.

Japonya, 2015'te resmi özür dileyip kurbanlar için 8.3 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etse de, seks kölelerinin durumu Japonya ve Güney Kore arasında gerilimli bir konu olmayı sürdürüyor.

Son olarak Güney Kore'nin Busan kentindeki Japonya Büyükelçiliği önüne seks kölelerini anmak için bir heykel yerleştirilmesi üzerine Japonya Güney Kore Büyükelçisi'ni geçici olarak geri çağırmıştı.

Japonya hem bu heykelin hem de Seul'deki misyonunun önünde duran banzer bir 2. heykelin kaldırılmasını istiyor.