Suudi Arabistan ile Katar arasındaki diplomatik kriz, önceki gece gerçekleşen üst düzey telefon trafiğiyle yumuşamanın eşiğine geldi. Ancak iki ülkenin resmi haber ajanslarının yaptığı duyurular birbirleriyle uyuşmayınca Körfez'de ipler bir kez daha gerildi.

2 FARKLI AÇIKLAMA GELDİ

Diplomasi trafiği, ABD Başkanı Donald Trump'ın Katar Emiri Temim bin Hamad el Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ayrı ayrı konuşarak iki lider arasında telefon görüşmesi ayarlamasıyla başladı. Daha sonra Katar Emiri Temim, Suudi Veliaht Prensi Muhammed'i aradı. İki liderin konuşmasının ardından Katar'ın resmi haber ajansı QNA, "Suud tarafı, iki temsilci belirleyerek tartışmalı konuları devletlerin egemenlik haklarına saygı gösterek çözüme kavuşturma teklifinde bulundu" haberini yaptı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA ise ilk olarak "Katar liderinin masaya oturararak Suudi Arabistan ve dört ülkenin taleplerini müzakere etmek arzusunda olduğunu" aktardı.

İLK DOĞRUDAN TEMAS

Açıklamaların ardından uluslararası basında "5 Haziran'dan sonra Katar ve Suudi Arabistan liderleri ilk kez doğrudan temas kurdu. Körfez krizi çözülüyor" şeklinde haberler çıkmaya başladı. Ancak yumuşama kısa sürdü. Suudi yetkililer "Telefonu açan taraf Katar'dır ancak Katar haber ajansı bunu açıkça belirtmekten kaçınmış. Katar, diyalog konusunda ciddi değil. Aradaki iletişimi kesiyoruz" açıklamasında bulundu. Katar'ı terörü desteklemekle suçlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, aralarında 'El Cezire televizyonunun kapatılması' gibi isteklerin de bulunduğu 13 maddelik taleplerini sürdürüyor. Katar ise söz konusu isteklerin, egemenlik haklarına aykırı olduğunu yineliyor.