Tarım sulamasında önemli bir maliyet oluşturan sulama elektrik ihtiyacı Konya’da bir firma tarafından güneş enerjisinden sağlandı.

Üretici firmadan yapılan yazılı açıklamada, 450 bin ağaçlık organik elma üretim tesisinin sulaması Güneş enerjisinden sağlanan enerji ile yapılarak sulama maliyeti önemli oranda düşürüldü. Firma tarafından Ereğli ilçesinde kurulan bahçenin ilk hasadının bu yıl eylül ayında yapılacağı ve bahçeden 3 bin 500 tonluk rekolte beklendiği ifade edildi.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, yenilenebilir enerji destekli tarımsal faaliyetler konusunda Konya'yı üs olarak seçtiklerini ve 3 bin 500 dekarlık bahçeye 450 bin elma fidanı diktiklerini belirtti.

Projeyle çevreye zarar vermeden doğal yollarla üretim sağladıklarını ifade eden Üstün şunları kaydetti:

"Elma bahçelerinin sulama amaçlı elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden elde ediliyor. Bu amaçla bahçenin uygun noktalarına toplam 600 kilovat gücünde beş adet fotovoltaik elektrik üretim tesisi kuruldu. Söz konusu güneş enerji santrallerinin üreteceği yaklaşık 400 bin kilovatsaatlik temiz enerji, ağaçların sulanmasını sağlayacak pompalarda harcanacak. Elma bahçelerine kurulan güneş enerjisi santralleri, ucuz ve temiz enerji sayesinde üretim maliyetlerini ciddi ölçüde düşürdü