Kocaeli Körfezi'nde LPG yüklü bir tankerde boşaltım işlemi sırasında yangın çıktı.

Olay yerine Kıyı Emniyeti ekipleri sevk edildi. Alevler gemiye müdahaleye gelen römorklardan birine de sıçradı.

Yanan geminin TÜPRAŞ tesislerine 600-700 metre uzaklıkta bulunduğu belirtiliyor.

Yangın sonrası denize atlayan gemi personellerinden bazıları, Kıyı Emniyeti ekipleri tarafından kurtarıldı. Gelen ilk bilgilere göre, gemi mürettebatının durumu iyi.

Alev alan römorktaki 3 personelin ise yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Yangına 5 römorkla yapılan müdahale devam ediyor. Yangının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının başladığı kaydedildi.

"PATLAMA RİSKİ VAR"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yangınla ilgili NTV canlı yayınında bilgiler verdi:

"HABAŞ firmasına ait bir LPG tankı. Bir yaralı haberi bize gelmedi. İçeriden geminin kendi personeli de müdahale ediliyor. Bir patlama riski söz konusu. Bize gelen bilgi yangının kontrol altına alındığı yönünde. Çevredeki gemilerle ilgili bir risk yok. Bütün itfaiye personelimiz ve gemi yetkilileri orada. Deniz araçları ve bilerek yapılması gereken bir müdahale. Konunun uzmanı arkadaşlar orada. Gerekli müdahale yapılıyor.

"SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran da NTV'ye konuyla ilgili bilgiler verildi. Soğutma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Baran, şunları kaydetti:

"Bir yaralı haberi gelmemesi sevindirici. Soğutma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Patlama riski var. LPG yüklü bir tanker olduğu için yoğun bir soğutma yapılması lazım. Henüz tamamlanmadığı için çalışmalar devam ediyor. Sıkıntılı bir durum olmayacak. Şu anda yerinde müdahale yapılabiliyor. İnşallah bir sıkıntılı durum görünmüyor."

"EN BÜYÜK RİSK DİĞER TANKERLERE SIÇRAMASI"

NTV canlı yayınına telefonla bağlanan İTÜ öğretim üyesi Prof. Abdurrahman Kılıç, olayla ilgili bilgiler verdi. Kılıç özetle şunları söyledi:

"Müdahale şekli içinde bulunan yakıtın cinsine bağlı. LPG olduğu için bir sızma olmaz. tek çare soğutma yapmak. Soğutmadan sonra diğer tanklara geçişini engelleyecek şekilde yanmasını sağlamak lazımdır. LPG yangınlarını söndürmek zordur. En büyük risk bir tankerden diğerine geçmesi. Genellikle böyle durumalrda kaptandan bilgi alınır. Bir taraftan da soğutma çalışması yapılır. Söndürme maddesi kullanmak bir işe yaramaz. Önemli olan yarılan bir tank varsa bu tanktaki yangının diğer tanklara sıçramasını engellemektir.

Öncelikle tankın içerisindeki LPG'nin patlamaması için yangına sebep olacak faktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu kısımda oturma ve yerleşim alanı varsa tankın kılavuz kaptan gemileriyle uzaklara çekilmesi lazım. Patlama olma ihtimali var. Bu tanklarda alınan güvenlik önlemlerine bağla. Olma ihtimali çok az olsa bile yerleşim alanından uzaklaştırmakta fayda var. "