Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının açıklanmasının ardından gözler illerdeki et fiyatlarına çevrildi. Şehirlere göre et fiyatlarında büyük farklar görülürken Ankara'daki kasaplarda 36 lira olan dana kıymanın kilogramı Balıkesir ve İstanbul'da 40 liraya, Samsun'da 34 liraya, Antalya'da 38 liraya, Mardin'de de 32 liraya satılıyor.

KIYMADA EN PAHALI İSTANBUL VE BALIKESİR

Tavan fiyatı 32 lira olarak belirlenen dana kıymanın kilogram fiyatı kentlerde 32 ile 40 lira arasında değişiyor. Kıyma fiyatının en yüksek tespit edildiği il İstanbul ve Balıkesir olurken, en düşük fiyatlar ise 32 lira ile Kayseri, Van, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum ve Ardahan'da görüldü.

Dana kuşbaşı etin kilogram fiyatları da iller arasında yaklaşık 10 lira fark ile dikkati çekti. Tavan fiyatı 34 lira olarak açıklanan dana kuşbaşı et, illerdeki kasaplarda 32 - 42 liradan satılıyor. İller arasında kuşbaşı et fiyatında da ilk sırayı 42 lira ile İstanbul ve Balıkesir aldı. Kuşbaşı et, Ankara'da 38 lira, İzmir'de 37 lira, Edirne, Bolu, Gaziantep, Antalya'da 40 lira, Kayseri'de 35,5 lira, Samsun, Van, Erzurum, Muş, Ardahan'da 35 lira, Sivas'ta ve Kars'ta 34 lira, Iğdır'da da 33 lira, Mardin'de 32 liradan vatandaşa sunuluyor.



BONFİLE MARKETTE 37 LİRA DAHA PAHALI

Tavan fiyatı yağlı ve yağsız olmak üzere 21,8-23,3 lira olarak belirlenen karkas et fiyatları da yine iller arasında farklılık gösteriyor. Karkas etin en düşük kilogram fiyatı 22 lira ile Sivas'ta, en yüksek fiyatı da 28 lira ile Samsun'da tespit edildi. Market raflarındaki et fiyatları incelendiğinde de kıymanın kilogram fiyatının 29-40 lira, kuşbaşı etin kilogram fiyatının da 29-43 lira olduğu gözlendi. En pahalı etler arasında yer alan bonfile ise marketlerde yaklaşık 37 liralık fiyat farklılıkları ile dikkati çekti. Ankara'da 79 liradan satılan bonfilenin kilogramı Erzurum'da vatandaşa 42 liradan sunuluyor.

TAVAN FİYAT RAHATLATACAK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken tavan fiyat uygulaması sayesinde vatandaşın eti daha ucuza tüketebileceğini belirterek, tavan fiyat uygulamasıyla üretici, tüketici ve esnafın rahatlayacağını söyledi. Palandöken, "Bundan sonraki üretim süreci için çok ciddi bir adım atılmış oldu" dedi.

SPEKÜLATÖRLER CİRİT ATIYOR

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da kırmızı et piyasasının son dönemlerde spekülatörlerin eline geçtiğini ve et fiyatlarının sürekli yükseldiğini belirtti. Çakar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in sektör temsilcileriyle birlikte açıkladığı tedbirlerin olumlu ancak geçici bir çözüm olduğunu savundu. Çakar, asıl çözüm yolunun kırsal kalkınma olduğuna dikkat çekti.