CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"100 günlük icraat programını Sayın Erdoğan açıkladı. 100 gün doldu, ne oldu? 100 günlük programın açılışında milletimize sesleniyorum 'Yastık altından gelin dövizleri çıkartın, yerli ve milli direnişinizi dünyaya karşı ortaya koyun' dedi. Bazı vatandaşlar sahte ve bir dolarları aldı meydanlarda yaktı.

Havuz medyasında günlerce yayınladı. 100 günün sonunda bankalarda döviz hesabı arttı, Türk lirası hesabı düştü. Çünkü bizim insanımız zeki, tasarruflarını korumak ister. Sana bakıyor; lüks, şatafat için para mı harcayacağım senin için diyor. Sen savuracaksın ben seni mi koruyacağım diyor. Hayvanlarla ilgili kanun geldi mi, teklif geldi mi? Hayvanlar acımasızca öldürülüyor. 100 günde yapacağız dediler ama yapmadılar.

Emekli aylıklarının 1000 TL'ye tamamlanması 100 günde... Ben binlerce kişi var dediğimde Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor dediler. Sonra baktılar sordular SGK'ya var. İlk 100 gün içinde yapacaklardı. Kanun teklifi gelmedi ama biz hazırladık. Bize göre en az 1500 olmalı ama madem 1000 lira söz verdiler. Madem 1000 lira dediler parlamentoya getireceğiz. Bütün emekli kardeşlerimiz de izlesin. Kim emekliden yana politika izliyor göreceğiz.

İsraf haramdır. İsrafa karşı her ahlaklı insan durur. israfı önlemek insan olmanın da bir gereğidir. İsraf aynı zamanda savurganlıktır. 100 günde israfı önleyeceklerdi.

Doğu Akdeniz'de Katar'ın da dahil olduğu grup petrol arıyor ama sesini çıkartamıyor. O uçağı verdim sesini çıkarma diyorlar.

"İLAÇ YOK, AMELİYAT YAPILAMIYOR"

Ameliyatlar durdu, ilaç yok piyasada. Doktorlar eldiven alacaklar, eldiven yok. Hasta yakınına eldiven al diyorlar. Valilikler genelge yayınlıyor, hasta sevk etmeyin diye. Piyasada 175 ilaç yok. Ameliyatlar durmuş vaziyette. Bunların dışında hastaneye başvurduğunuzda 14 ayrı ödeme alınıyor. Ne adım atarsanız para ödüyorsunuz ama hiçbir Suriyeli bunu ödemiyor.35 milyar dolar harcadık diyorlar Suriyelilere yalan. Onlar da sefalet içerisinde yaşıyor.

"KRİZ REEL SEKTÖRE YANSIMADI"

Asgari ücretli kardeşime sesleniyorum, saraya karşı durmak senin borcundur. Kendi maaşına yüzde 26 zam. Asgari ücreti göreceğiz bakalım. Tarım Bakanı 'Biraz daha tavuk ve balık yersek Türkiye kendi kendine yeter' diyor. Tavuğa yüzde 200 zam gelmiş. Bunlar bakan falan değil, Türkiye ateş gibi yanıyor. Daha reel sektör krizi görmedi, mutfaklara da yansımadı."

İnsanlar geçinemiyor ve böbreklerini satmaya başladı. Üç çocuk babası bir kişi, '2 yıldır iş bulamadım, böbreğimi satacak duruma geldim. Şu anda çaresiz bir şekilde böbreğimi satmayı bekliyorum' diyor. Sarayın, damadın bunlardan haberi var mı?Her 10 vatandaşımızdan 7'si Türkiye'de kriz var diyor. Demeyenler dolarla ihale alanlar. Büyük ihaleleri kapatanlar için kriz yok. Vatandaş her kuruşun hesabını yapıyor.

"EKONOMİYİ BETONA GÖMERSEN BÖYLE OLUR"

Bu krizin tek bir sebebi var, basiretsiz yönetim. Freni olmayan bir kamyona bindik yokuş aşağı gidiyoruz. Fatura kime çıkıyor. Vatandaşa çıkıyor. Kasaya damadını koyarsan böyle olur. Ekonomiyi betona gömersen böyle olur. Üretmek yerine rantı tercih edersen böyle olur.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

2 Ekim'de İstanbul'da bir cinayet işlendi. Suudi vatandaşı Cemal Kaşıkçı konsoloslukta öldürülüp eritildi. Planları yaptılar, özel uçaklarla geldiler. Resmi görevle geldiler buraya. Cinyeti işleyip ellerini kollarını sallaya sallaya gittiler. Sarayda oturan 'Ses kayıtlarını bizden isteyenlerin hepsine dinlettik' dedi. Bu ses kayıtlarını önce sen dinledin, o zaman bu katilleri neden serbet bıraktın. Şimdi yeni bir araştırma önergesi vereceğiz, ses kayıtlarını TBMM'ye gelmesini isteyeceğiz."