Üsküdar Salacak mahallesi çiçek sokakta bulunan Olgun apartmanının malikleri kentsel dönüşüm uygulaması için müteahhit firmayla anlaşıp yıkılmasına karar verdi. Ancak müteahhit firma, bina yıkıldıktan sonra verdiği sözü tutmayıp daire sahiplerine oturacakları katların bir kat altını önerince skandal ortaya çıktı.

Yapılan bu haksızlığa itiraz eden bina sakinlerinden özellikle mağdur olan Ferhan Demirci yıllardır oturmuş olduğu giriş katın yerine bodrum önerilince yapılan bu haksızlığı itiraz edip Bölge idare Mahkemesine gidip dava açtı. Yasada bulunan boşluktan faydalanan müteahhit firma diğer şahıslarla anlaşıp 6306 sayılı yasaya göre davacı Ferhan Demirci olmadığı halde 2/3 çoğunluğu sağlayıp Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünde söz konusu satışı gerçekleştirdi. Demirci'ye ise tebligat yapıldığı söylenince tebligatı almadığını belgelerle ispatlayıp satışın iptali için dava açtı. Tebligat yapıldığı tarihte umrede olduğunu kanıtlayan Demirci bu zamana kadar yaptığı tüm ihtar ve başvuruları sıralayıp 08.12.2015 ve 15.12.2015 tarihli Üsküdar 21 noterden yapılan ihtarnameleri, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 15527817 sayılı kararı, İstanbul Anadolu 14 Sulh Hukuk Mahkemesinin 2016/40 esas sayılı tedbir kararı, Üsküdar 21.Noterliğin 62120 yevmiye numaralı 25.12. 2015 tarihli ihtarnamesi, binanın tapusu, Gaziosmapaşa 11.Noterliğinin 11438 yevmiye numaralı 07.06.2016 tarihli ihtarnamesi, Üsküdar 21.Noterliğinin 58750 yevmiye numaralı 0205.2016 tarihli ihtarnamesi ve idareye yapılan 24.08.2016-26.08.2016 tarihli başvurular ve tüm ihtar olmasına rağmen bir sonuç alamadı.

KOMİK BİR RAKAMLA SUS PAYI VERMEYE KALKTILAR

Olayı derinlemesine araştıran arkadaşımız İrfan Demir, İstanbul Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne giderek İl Müdür yardımcısı Dr. Hande Yalçıntaşı bulamayınca Şube Müdür Yardımcısı Fatih Gözalan il görüşüp konu hakkında bilgi aldı. Konu ile konuşan Gözalan "Biz kanun çerçevesinde hareket edip prosedür ne ise onu uyguladık. Satış günü hanımefendi olmadığı halde 2/3 çoğunluğu sağlayıp satışı geçersiz sayıp noter kanalıyla belirlenen( 188 bin) TL meblağ kendisine tebliğ edilecek alır ya da almaz bu kendisinin bileceği bir konu ama şu var ki olay hukuki ve kanuni bir çerçevede yürüyor" dedi.

DAİRE FİYATLARI 500 İLA 900 BİN LİRA ARASINDA.

Üsküdar Salacık mahallesinde emlakçıları dolaşan arkadaşımız daire fiyatlarını duyunca olayın daha vahim olduğunu öğrendi. Yıllarca emlakçılık yapan Murat Ergenç, "Buralarda eski bina fiyatları 250 ila 350 bin lira asarında değişirken yeni binalar ise 500 bin liradan başlıyor ki buda giriş katlar için. Üst dairelerin fiyatları ise 900 liradan başlıyor. Ayrıca yeni kentsel dönüşüm yasasında bodrum projesinin olmadığı buraların ya sığınak ya da otopark alanı olarak yapıldığını söyledi. Bir başka emlakçı ise, "Buralarda birçok kişi aynı şeklide mağdur oluyor. Müteahhit firmalar ilk baştan tatlı dille insanları kandırıp sonrada giriş yerine bodrumu önerip üste de bir miktar para teklif ediyor. Yani bu yasa kaş yapayım derken göz çıkarıyor. Olan ise vatandaşa oluyor" dedi.

ESKİ FİYATIN DA ALTINDA PARA TEKLİF EDİLİYOR

Eski hali ila 250-350 bin lira arası olan kat için 188 bin lira rayiç bedel belirlenince yasal hakkını sonuna kadar arayacağını söyleyen Ferhan Demirci ise "Ben yıllarca burada oturdum şimdi bana bodrum kata inin diyorlar. Birde utanmadan eski oturduğum dairenin değerinden az para teklif ediyorlar. Bunlarda hiç mi Allah korkusu yok. 500 bin liradan aşağı daire yokken bana verilen bu meblağ hangi adalete hangi hukuka sığar" diye isyan etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YAPILAN BODRUM KATLARIN AKİBETİ BELLİ DEĞİL

Öte yandan yeni yapılan kentsel dönüşüm binalarında bodrum kat olarak kullanılan binaların akıbetinin ne olacağı belirsizliğini korurken oturan mülk sahipleri şimdiden kara kara düşünmeye başlamış durumda. Hatta bir an önce elinden çıkarmak için çabalayanlar mevcut.

İSTİKLAL GAZETESİ BAKANLIK BUNA EL ATMALI DİYE UYARIYOR

Şimdiden bir çok vatandaşı mağdur eden kentsel dönüşüm yasasını art niyetle olarak kullanan müteahhit firmaları sıkı takibe almalı ve bunu yapan şahıslar için ise bir an önce cezai işlemler başlatılmalı diyen İstiklal Gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını uyarıyor.

Muhabir: İrfan Demir