Terör örgütü PKK'nın Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde, DEAŞ'la mücadele bahanesiyle 2 bin 500 militan ile varlık gösterdiği iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sincar Askeri Sorumlusu Serbest Lezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PKK isteğe ve bölgedeki kendi durumuna göre militan sayısını artırıp azaltıyor. Bazen bu sayı 2 bini bulurken, bazen ise bine kadar düşebiliyor. Şengal'de (Sincar) toplamda konuşlanan militan sayısının 2 bin 500 olduğu tahmin ediliyor." iddiasında bulundu.

PKK'nın devamlı şekilde Sincar-Suriye hattını kullanarak silah sevkıyatı gerçekleştirdiğini aktaran Lezgin, "Şengal ve Suriye arasında, devamlı şekilde PKK'nın askeri araç konvoyları gidip geliyor. Bu araç trafiğinde silahların sevk edildiğinden eminiz. Suriye'den Şengal'e silah sevk ediliyor. Şengal'deki PKK'lılara Suriye üzerinden gelen silahların Kandil'den mi yoksa başka bir taraftan mı temin edildiğine dair elimizde net bilgi yok." ifadelerini kullandı.

"YARGI ÖNÜNE ÇIKMAK İSTEMEYENLER PKK SAFLARINA KATILIYOR"

Bölgede suç işleyip yargı önüne çıkmak istemeyen kişilerin PKK saflarına katıldığına dikkati çeken Lezgin şunları söyledi:

"Tüm Şengal halkı PKK'nın bölgelerinde yerleşip, orada kalma planından büyük endişe ve kaygı duyuyor. Endişenin kaynağı ise PKK'nın neden olduğu çatışmalar ve bölge halkının kendilerine reva görülen haksız uygulamaların kurbanı olması. Bunun yanında dikkat çekici bir husus ise Kürdistan bölgesinde yasaları çiğneyip herhangi bir suç işleyen taraflar, yargılanmamak için PKK saflarına katılarak kendilerini işin içinden sıyırmayı planlıyor. PKK da kendi çıkarları için bu kişileri kendi kanatlarının altına alıp koruyup kolluyor."

Birkaç defa farklı kanalları kullanarak PKK'dan "Şengal'i terk etmesi ve 2'nci Kandil oluşturma hevesine girmemesini istediklerini" söyleyen Lezgin,"Ancak diktatörler gibi o bölgelerde kalmaya devam ettiler. Şengal halkının iradesi ve taleplerine saygı duymadılar. Kürdistan Bölgesel Yönetiminin, Ninova İl Meclisi'nin ve Şengal Kaymakamlığı'nın kararlarına saygı göstermediler." dedi.

PKK'nın Sincar'daki varlığının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) istikrarını tehdit ettiğini dile getiren Lezgin sözlerini şöyle tamamladı:

"Şengal Dağı üzerinde diktatörce bayraklarını dikmişler. Oradaki halk ve güvenlik güçlerine karşı hak ihlallerinde bulunma ihtimalleri var. Aynı zamanda Türkiye'nin güvenliği için de bir tehdit. Bu yüzden birkaç defa Türkiye söz konusu güçlerin o bölgede kalmamaları uyarısında bulundu. "

KAYNAKAA