azakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Kazakistan'ın 78 yaşındaki ebedi lideri Nazarbayev, 28 yıldır ülkesinin devlet başkanlığını yürütüyordu.

NAZARBAYEV İSTİFASINI BU SÖZLERLE DUYURDU

Nazarbayev, bugün Kazakistan halkına yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında tarihi kararını şöyle duyurdu: "Sevgili Kazakistanlılar, yurttaşlar, yoldaşlar. Bugün, hep birlikte inşa ettiğimiz devletimizin tarihinin en önemli anlarından birinde size hitap ediyorum. 30 yıla yakın bir zaman diliminde Kazakistan halkının devlet başkanı olarak görev yürüttüm. Halkım bana bağımsız Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı olma fırsatı verdi. Kendim için zor bir karar ancak yetkilerimi cumhurbaşkanı olarak sonlandırmaya karar verdim."

BAZI GÖREVLERİ DEVAM EDECEK

Nursultan Nazarbayev'in Güvenlik Komisyonu Başkanı ve Nur Vatan Partisi Başkanı olarak kalmaya devam edeceği de aktarıldı.

GEÇİCİ DEVLET BAŞKANI BELLİ OLDU

20 Mart itibarıyla görevini bırakacağını belirten Nazarbayev, c

RUSYA'DAN İLK TEPKİ

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Nazarbayev'in istifa haberinin kendisi için beklenmedik ve çok ciddi bir gelişme olduğunu söyledi. Kazakistan sınırındaki Orenburg'daki temasları sırasında Kazak liderin kararını öğrenen Matviyenko, "İstifa haberi, çok beklenmedik ve çok ciddi bir gelişme, özellikle de Kazakistan'la ortak sınıra sahip Orenburg Bölgesi için" dedi.