Banka müşterilerinin en çok dert yandığı konuların başında kredi kartı aidatı geliyor. Ekim 2014'ten önce kart aidatları tüketici hakem heyetleri yoluyla geri alınabiliyordu. Ancak BDDK, 2014'te aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuşturdu. BDDK, tüketiciyi koruyucu bazı önlemler aldı.

Fakat tüketiciler haklarını bilmediği için aidatı ödeme ya da kartını iptal etme yoluna gidiyor. BDDK'nın yönetmeliğine göre, kart çıkaran kuruluşlaryıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda. Ayrıca bankalar aidatsız kart seçeneğini tüketiciye bildirmekle yükümlü.

YAPTIRIMI AĞIR OLUYOR

Aidatsız kredi kartı için bir dilekçeyle bankaya başvurmak yeterli oluyor. Banka aidatsız kart vermezse, normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa, vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iadesini isteyebilir. Ayrıca aidatsız kredi kartını vermeyen bankaya 6,9 milyon para cezası da kesiliyor. Yani yaptırımı ağır.

PAZARLIK ŞANSINI DENEYİN

Son dönemde bankalar kart aidatından vazgeçmek istemiyor. Yani iptal ettirmeye çalışsanız da bu çok mümkün olmuyor. Bazı bankalar müşteri portföyünü artırmak için kart aidatından vazgeçebiliyor. Bu nedenle önce bankanızla aidat pazarlığı yapın. Sonuç alamazsanız alternatif kredi kartlarını araştırın.

BUNLARI BİR YERE NOT EDİN

Kredi kartı sözleşmesi imzalanmış olsa bile kredi kartı kullanılmadığı sürece aidat yansıtılamaz.

Kesintisiz 180 gün boyunca kullanılmayan kredi kartı hareketsiz kabul edilir ve hareket görmediği sürece aidat ödenmez.

Daha önce kart aidatı yansıtılmış ve kart 180 gün hareketsiz kalmışsa, banka 12 ay içinde tahsil edemediği aidattan vazgeçer.

Her bankanın aidatsız kredi kartı ürünü çıkarma zorunluluğu var.

Ücretsiz kredi kartı başvurularını reddeden banka, bu başvuruya istinaden aidatlı kredi kartı veremez.

Aidatsız kartın limiti, aynen aidatlı karttaki kadar olmak zorunda.

Aidat ödenen kredi kartları limiti aynı kalmak şartıyla aitarsız kart ile değiştirilebilir.

Aidatlı kartı, aidatsız kartla değiştirmek isteyenlere bankalar herhangi bir ek şart getiremez.

Tüketicilere sunulan 'sanal' kredi kartlarıdan aidat alınamaz.

Ek kartlar için asıl kart aidatının en fazla yarısı kadar aidat alınabilir.

100 liralık aidat ödenen kartta, ek kart için en fazla 50 lira aidat alınabilir.

Bir takvim yılından herhangi bir nedenle kredi kartını iki defa yenileyenden bankalar ek ücret ve aidat talep edemez.

İkiden fazla yenilenen kartlardan ise sadece kart basım maliyeti alınabilir.

Kartın borç bakiyesi ve taksidi olsa dahi, tüketici talep edince bankalar kartı iptal etmek zorunda.

İptal edilen kartın borcu devam etse de kredi kartı aidatı bu süre boyunca alınamaz.

AİDATSIZIN DA AVANTAJLARI VAR

Aidatsız kartlarda taksit, puan, bonus veya kampanyalardan yararlandırma gibi ek avantajlar bankaların inisiyatifinde. O yüzden iyi araştırın. Bazı aidatsız kartların özellikleri aidatlı kart gibi. Bankalar anlaşmalı olduğu üye işyerlerinde hem puan hem de taksit avantajı sunuyor. 'Aidatsız kartta taksit yok' söylemi bir efsane. Bankalar belli ücret karşılığında yapılan harcamaları taksite bölüyor, ödemeleri erteliyor. Aidatsız kartla 12 ay taksitle nakit avans dahi çekilebiliyor.

İADE DOLANDIRICILIĞI

Son zamanlarda tüketicinin 'kart aidatı' hassasiyetini kullanmak isteyen dolandırıcılar türedi. Aman dikkat. Ulusal haber kanallarının isimleri kullanılarak, 'kredi kartı yıllık aidatları geri alınıyor' gibi sosyal medyada sıkça rastlanan reklamlar yayınlanmaya başladığını belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, "Reklamı yapılan linke tıklandığında telefon faturasına ücret yansıyabiliyor ve kredi kartı bilgileri istenilerek tüm bilgiler ele geçirilebiliyor. Bu reklamlara itibar etmeyin' diye konuştu.