Karadeniz'de Kilyos'un 18 mil açığında Rus Savaş Gemisi Yamal, saat 11.55'te TOGO bayraklı "Youzarsıf H." adlı canlı hayvan taşıyan 81 metre uzunluğundaki gemi ile çarpıştı. Rus askeri gemisindeki mürettebatın kurtarılması için olay yerine Kıyı Emniyetine ait tahlisiye botları ve römorkörler intikal etti.



Yardım çağrısı üzerine İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, kurtarma 3 römorkörü ile "KIYI EMNİYETİ 3", "KIYI EMNİYETİ 8" ve "KIYI EMNİYETİ 6" hızlı tahlisiye botları olay yerine sevk edildi.

'AĞIR KAYIP' UYARISI VERİLDİ

Kıyı Emniyeti ekipleri gemi kazasının olduğu bölgeye ulaştı. Rus savaş gemisi çarpışma sonrası batmaya başladı.

Canlı hayvan taşıyan gemi çarpışmanın ardından battı. "Ağır kayıp" uyarısı verildi.



PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

İlk gelen bilgiler kaza sonrası denize düşen 45 Rus askerin kurtarıldığı, 15 Rus askerinin ise bulunması için çalışmaların devam ettiği yönündeydi. Ancak ilerleyen dakikalarda Rus askeri gemisinde bulunan 78 personelden 63'ü Kıyı Emniyeti ekipleri, diğer 15'i ise "Youzarsıf H" gemisindeki mürettebat tarafından kurtarıldığı haberi geldi. Rus askeri gemisinin bir süre sonra battığı bildirildi.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Kıyı Emniyeti ekiplerince Sahil Güvenlik gemilerine teslim edilen Rus mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.



RUS SAVAŞ GEMİSİ DE BATTI

Çarpışma sonrası yük gemisinin battığı, Rus istihbarat gemisinin yan yattığı belirtilmişti. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'Liman' (YAMAL) adlı Rus gemisinin saat 14.48 sularında battığı, 78 personelin kurtarıldığı belirtildi.

Gemicilik Acentası'nın verdiği bilgiye göre Türk römorkör Rus gemiye yardım sağlıyor.



YÜK TAŞIMA GEMİSİNDE 8 BİN 800 KOYUN VARDI

Yük taşıma gemisinde 8 bin 800 koyunun olduğu öğrenildi. Geminin Romanya'dan yola çıktığı ve Ürdün'e doğru seyir halindeydi. Yük taşıma gemisinde 17 personel var. O personellerle ilgili bir sorun olmadığı bildirildi. Çarpışmanın yoğun sis nedeniyle gerçekleştiği değerlendiriliyor.

KAZA SEBEBİ

Edinilen bilgiye göre kaza, yoğun sis sebebiyle gerçekleşti.

Türk savaş gemisi olay yerine giderken böyle görüntülendi.


Kazanın yaşandığı bölgede yoğun sis etkili oluyor.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı'dan yapılan açıklamaya göre, Karadeniz Filosu'na ait Liman isimli araştırma gemisi İstanbul Boğazı'nın 40 kilometre kuzeybatısında hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen Aşot-7 isimli bir başka gemiyle çarpıştı. Liman gemisinin mürettebatından kimsenin ölmediği ya da yaralanmadığı belirtildi.

Başbakan Yıldırım, Medvedev ile telefonda görüştü

Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile telefon görüşmesinde, İstanbul Boğazı açıklarında Rus askeri gemisi ile canlı hayvan taşıyan bir geminin çarpışması sonucu yaşanan kaza nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.