Mühürsüz zarf planı çöken CHP’nin ikinci kaos stratejisi de deşifre oldu. Sine-i millet tehdidi ilgi görmeyince çark eden ana muhalefetin yeni planı, uyum yasaları görüşülürken Meclis’i kilitlemek.

PLAN DEŞİFRE OLDU

16 Nisan referandum sonuçlarını değerlendirmek için toplanan CHP MYK’da sine-i millete dönmek benimsenmedi, ancak toplantıdan sızan bilgiler başka bir kaos planını deşifre etti. Kılıçdaroğlu başkanlığındaki MYK’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin uyum yasalarını engellemeyi masaya yatırdığı öğrenildi.

MECLİS’TEN ÇEKİLİRİZ

Toplantıda, bazı parti yöneticilerinin sine-i millete gidilmesi önerisine “O nasıl olacak” diyerek tepki gösteren CHP lideri, anayasa değişikliği ile ilgili uyum yasalarının, TBMM’de görüşülmesi yerine KHK’larla düzenlenmesi durumunda Meclis Genel Kurulu’ndan çekilme dahil her türlü tepkinin tartışılabileceğini söyledi.

16 Nisan'da sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymayan Kılıçdaroğlu, YSK'dan umduğunu bulamayan kaosa oynamaya başladı. CHP, uyum yasalarının KHK ile düzenlenmesi durumunda milletin meclisin olan TBMM'yi kilitleceği tehdinde bulundu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 16 Nisan referandumunun ardından önceki gün Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Hürriyet'ten Rıfat Başarın'ın haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun, kurmaylarına yaptığı değerlendirmelerde, bazı genel başkan yardımcılarından gelen sine-i millet önerisine karşı çıkarak, sistem değişikliği ile ilgili uyum yasalarının, TBMM’de görüşülmesi yerine Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) düzenlenmesi durumunda Meclis Genel Kurulu’ndan çekilme dahil her türlü tepkinin tartışılabileceğini söylediği öğrenildi.

REFERANDUMDA 'HAYIR' KAZANMIŞ

Sandıktan yüzde 51,4 evetin çıkmasına rağmen referandumda ‘Hayır’ kazandı söyleyen Kılıçdaroğlu "Yüzde 60 rakamını telaffuz edenlerin bu sonucu düşünmesi gerekir. Bu süreç farklı bir iklim getirecek, hepimizin çok dikkatli olarak bu süreci takip etmesi gerekir” dedi. Kılıçdaroğlu, bundan sonraki süreçte parti olarak referandum sonucunu değerlendirip, eksiklikleri tespit ederek ne yapılacağına ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmesinin öneminden sözetti.

AYM VE AİHM MASADA

MYK'da konuşulan bir diğer konu ise YSK'nın CHP'nin referandumun iptaline ilişkin kararı oldu. MYK’da Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilip gidilmemesinin hukuki olarak tartışılması gerektiği de ifade edildi. Parti Meclisi’nin haftaya toplanarak referandum sonrası için yeni yol haritasının masaya yatırılacağı öğrenildi.