Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci TÜİK'in kamuoyuna duyurduğu ihracat rakamlarını okurlarına aktarırken bunu 'ırgatlığa geçmiş gibi bir durumumuz var' sözleriyle özetledi

BUNA IRGATLIK DENMEZ DE NE DENİR?

'Irgat ülke mi olduk?' başlığıyla okurlarının karşısına çıkan İbrahim Kahveci, TÜİK verilerine göre yılın ilk sekiz ayında yapılan ihracatın değer endeksinin yüzde 9,5 artış gösterdiğini, buna karşılık ithalatın değer endeksi ise yüzde 20,1 artış yaşandığını belirtti. Bu durumun ne anlama geldiğini yazısında analiz eden Kahveci Şunları yazdı:

'Bunu nasıl okuyabiliriz? Satın aldığımız ürünlerin fiyatı, sattığımız ürünlerin fiyatından 2 kattan fazla artış göstermiş. Aynı ürünleri alıp satıyoruz ama bizim fiyatlar aldıklarımıza göre daha az artış yaşamış. Nitekim biz ihracatta mal miktarını yüzde 25,6 artırırken, ithal ettiğimiz ürünlerin miktarı sadece yüzde 4,9 artış göstermiş.'
TÜİK verilerine göre ilk sekiz ayda ihracatın %36,9 artış gösterdiğini, ithalatın ise %25,5 yükseldiğini de ortaya koyan Kahveci 'Buradan ne anlıyoruz? İhracatımızı daha çok mal satarak artırırken, ithalatımızı ise daha yüksek fiyat ödeyerek artırıyoruz. Kısaca ırgatlığa geçmiş gibi bir durumumuz var.' İfadelerini kullandı.

KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ DAHİ PAHALILIKTAN YİYEMİYORUZ

'Kendi ürününü dahi pahalılıktan yiyemez noktaya geldik. Buna ırgatlık denilmez de ne denir?' diyen Kahveci yazısında ırgatlığı 'Tanım olarak 'tarım ya da yapı işçisi' denilse de, ırgatlık bir bakıma ucuz işçiliği de ifade ediyor.' sözleriyle özetledi.